Άνοιξε η πρώτη Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Πρόσβαση σε μία κορυφαία online βιβλιοθήκη και μάλιστα δωρεάν θα έχουν πλέον οι χρήστες του Internet μετά τη δημιουργία της πρώτης Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης. Στο δικτυακό τόπο της World Digital Library, που τέθηκε χθες (σημ. 21.04.2009) σε λειτουργία από την έδρα της Unesco στο Παρίσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν χωρίς κανένα κόστος, σπουδαίο υλικό, σπάνια βιβλία, όπως το χειρόγραφο της “Βίβλου του Διαβόλου”, το αρχαίο ιαπωνικό μυθιστόρημα “η ιστορία του Γκέντζι”, ταινίες, ηχητικά ντοκουμέντα και φωτογραφίες από τις εθνικές βιβλιοθήκες διάφορων χωρών. Αναζήτηση και πλοήγηση σε επτά γλώσσες.

Λεπτομέρεια από το χάρτη Peloponnesus hodie Moreæ Regnum (distincté divisum in omnes suas provincias, hodiernas atque veteres, cui et adiuguntur insulæ Cefalonia, Zante, Cerigo et St. Maura) του Frederick de Wit

Λεπτομέρεια από το χάρτη Peloponnesus hodie Moreæ Regnum (distincté divisum in omnes suas provincias, hodiernas atque veteres, cui et adiuguntur insulæ Cefalonia, Zante, Cerigo et St. Maura) του Frederick de Wit

Η World Digital Library, σύμφωνα με τους δημιουργούς της είναι ένα έργο εκτός ανταγωνισμού, σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, όπως η ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη και η βιβλιοθήκη του Google.

Στη δημιουργία της συνετέλεσαν η Unesco, η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ καθώς και 32 άλλοι οργανισμοί.

Η πλοήγηση στη World Digital Library καθώς και η αναζήτηση γίνεται σε επτά γλώσσες αγγλικά, αραβικά, κινεζικά, ισπανικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ρωσικά.

Η αναζήτηση μπορεί να γίνει χρονολογικά, θεματικά, ανά είδος αναζήτησης (χειρόγραφο, φωτογραφία, βιβλίο, ηχητικά ντοκουμέντα) καθώς και ανά συνεργαζόμενη βιβλιοθήκη ή Οργανισμό.

Ο ενδιαφερόμενος χρήστης μπορεί να κατεβάσει το υλικό που τον ενδιαφέρει, να το τυπώσει και να το μοιραστεί με άλλους χρήστες ακόμα και στο facebook.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ)

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Ειδήσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s