Έρχεται το κτηματόσημο – Δηλώσεις έως το τέλος του 2010

Αναδημοσίευση από τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ«. Φτάσαμε εκεί δια μέσου του ιστολογίου «Ίθακος«.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Προκόπης Γιόγιακας (prok@dolnet.gr)
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ktimatologio1

ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2011 θα κληθούν οι ιδιοκτήτες που δήλωσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Κτηματολόγιο να πληρώσουν το 1 τις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους μειούμενης κατά 20.000 ευρώ. Το ποσό θα επιμερίζεται στους δικαιούχους.

Μέχρι στιγμής, 2.900.000 ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο. Η τελική προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων έληξε στις 21 Νοεμβρίου και όσοι δεν δήλωσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία θα πληρώσουν πρόστιμο που κυμαίνεται -ανάλογα την περίπτωση- από 70 έως 250 ευρώ ανά δικαίωμα. Όπως επισημαίνουν από το Κτηματολόγιο, όσοι από τους ιδιοκτήτες αμέλησαν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία θα πρέπει να το κάνουν στα Γραφεία Κτηματογράφησης (πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. ktimatologio.gr) έως το τέλος του 2010, οπότε θα αναρτηθούν στα κτηματολογικά γραφεία όλα τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί. Αυτοί οι ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν πρόστιμο μαζί με την υποβολή των εκπρόθεσμωνν δηλώσεων, παρά μόνο τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα και τα 20 ευρώ για κάθε αποθήκη και πάρκινγκ. Το πρόστιμο θα πληρωθεί σε επόμενη φάση, καθώς μέχρι στιγμής από το Κτηματολόγιο Α.Ε. δεν έχουν καταλήξει πότε θα αρχίσει η πληρωμή, ωστόσο βάζουν χρονικό όριο για την καταβολή του την ερχόμενη διετία.

6.300.000 δικαιώματα

Μέχρι τώρα, έχουν δηλωθεί συνολικά 6.300.000 δικαιώματα επί ακινήτων. Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται τα δικαιώματα – δηλαδή η ακίνητη περιούσια- του Δημοσίου. Τα 2.900.000 ιδιοκτήτες των ακινήτων θα λάβουν μέχρι το 2010 επιστολές από το Κτηματολόγιο όπου θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσαν. Ταυτόχρονα -εκτός από τα Γραφεία Κτηματογράφησης- τα καταγεγραμμένα στοιχεία θα αναρτηθούν και στο Διαδίκτυο αλλά και στους δήμους.

Η δεύτερη φάση της Κτηματογράφησης (αφορά την επεξεργασία των στοιχείων και σύμφωνα με το Κτηματολόγιο οι μελέτες βρίσκονται στην τελική ευθεία) είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν αν έχουν δηλωθεί σωστά τα ακίνητά τους και αν έχουν οριοθετηθεί σωστά προκειμένου να μη χάσουν μέτρα ή ολόκληρη την περιούσια τους.

Δεν θα πληρώσουν

Για την προηγούμενη κτηματογράφηση (αφορά την περίοδο 1995-1996) έχουν δηλωθεί ακίνητα σε 340 περιοχές. Σε αυτήν την περίπτωση, περίπου 100.000 ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και εκτιμάται ότι γύρω στα 130.000 ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη». Γι΄ αυτούς το 2007 δόθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ παράταση 3 χρόνων. Τα περίπου 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες που δήλωσαν τα ακίνητά τους σε αυτές τις περιοχές δεν θα καταβάλουν το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας (μειούμενης κατά 20.000 ευρώ). Θα καταβάλουν μόνο μέσω εφοριών 35 ευρώ ανά δικαίωμα και 20 ευρώ για τα πάρκινγκ και τις αποθήκες.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Δανεισμένα, Ειδήσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s