Η θεατρική παράσταση «Ωραία και μόνη η Ζάκυνθος… με κυριεύει» στην ARTηρία Λευκάδας

Τη θεατρική παράσταση που περιλαμβάνει και οπτικοακουστικό υλικό με τίτλο “Ωραία και μόνη η Ζάκυνθος… με κυριεύει”, παρουσιάζει την Παρασκευή και Σάββατο 10 και 11 Απρίλη, στις 9 μ.μ., στην ARTηρία Λευκάδας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο) Κέρκυρας σε συνεργασία με «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΣΗ ΖΑΚΥΘΟΣ» και την «ΑΥΛΑΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ».

Πρόκειται για έργο που έγραψαν οι Διονύσης Γιατράς και Κώστας Καποδίστριας, σε σκηνοθεσία του δεύτερου από κοινού με τον Μπάμπη Σούλη, ενώ και οι δύο πρωταγωνιστούν μαζί με το Γιώργο Βούτο που είναι ο αφηγητής – ο Μπάμπης Σούλης στο ρόλο του Κόντε Βούλτσου και ο Κώστας Καποδίστριας στο ρόλο του Δόξα.

Το θεατρικό αποτελεί μια συμπαραγωγή του “Θεάτρου τση Ζάκυνθος” με την “Αυλαία Τέχνης”. Το έργο διαπραγματεύεται την ιστορία του νησιού, από το 1480 ως την ένωσή του, μαζί με τα υπόλοιπα του Ιονίου, με την Ελλάδα το 1864.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, γίνεται μια σημαντική αναφορά στους κυριότερους σταθμούς της ιστορίας της Ζακύνθου, όπως ο εποικισμός από τους Ενετούς, το ρεμπελιό των ποπολάρων, το κάψιμο του “λίμπρο ντόρο”, οι περίοδοι των διάφορων κατοχών ως την αγγλική προστασία και την ένωση με την υπόλοιπη χώρα.

Επίσης, προβάλλονται και γίνεται σημαντική αναφορά, στις κυριότερες φυσιογνωμίες της πνευματικής ζωής του τόπου, όπως ο εθνικός ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, ο Ανδρέας Κάλβος, ο Ούγκο Φώσκολος, ο Γουζέλης, ο Μάτεσης κ.α.

Όλα θα περιέχονται σε έναν συνδυασμό της παράστασης με τη χρήση και βίντεο, αφού η παραγωγή στηρίχθηκε και στα κινηματογραφικά επεισόδια “Τση Ζάκυνθος” 1 και 2, που υλοποίησαν οι Δήμοι Ελατίων και Αρτεμισίων για το έργο TERRE PARLANTI στα πλαίσια του προγράμματος “ΙΝΤΕΡΕΚ 3 Ελλάδας-Ιταλίας” προσφέροντας υλικό.

Σε ότι αφορά τους συντελεστές, αυτοί έχουν ως εξής:

Συγγραφείς: Δ. Γιατράς – Κ. Καποδίστριας,
Δραματουργική επεξεργασία: Θ. Γραμματάς,
Σκηνοθεσία: Κ. Καποδίστριας, Μ. Σούλης,
Σκηνικά-κοστούμια: Νίκη Πέρδικα,
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια μουσικής ήχων: Βασίλης Σταμάτης,

Τέλος, το οπτικό υλικό προέρχεται από: τα μουσεία “Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων”, “Διονυσίου Ρώμα”, “Μπενάκη” και “Αρχαιολογικό”, το βιβλίο “Μαθητεία στην Ζακυνθινή Ιστορία” του Άκη Λαδικού, το αρχείο του Γ. Χρυσικόπουλου, τη “Γενάδιο Βιβλιοθήκη”, την “Εθνική Βιβλιοθήκη” και τη βιβλιοθήκη της Βουλής.

dipethe_kerkyras


Πηγή:
Ημέρα τση Ζάκυνθος – Καθημερινή εφημερίδα της Ζακύνθου
ARTηρία Λευκάδας

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Εκδηλώσεις, Λευκάδα, Πολιτισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s