Αμήν και πότε θα γίνει!

Λάβαμε το ακόλουθο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον αναγνώστη μας Σπύρο Δάλλο μαζί με την πιο κάτω συνημμένη φωτογραφία -εγώ πάντως δεν το είχα προσέξει- και τα παραθέτουμε. Μας έγραψε λοιπόν:

Πρέπει να προσέχετε στην Νικιάνα για να μην μεταφορτώσουν όχι μόνο την εκκλησία αλλά και το χωριό.

metafortoseos

Και εγώ με τη σειρά μου λέω: Αμήν και πότε λοιπόν! Μακάρι να γινόταν η μεταφόρτωση του χωριού μας ή καλύτερα η διάλυσή του… στα «εξ ον συνετέθη». Χωριό είναι αυτό ή σκορποχώρι. Φτιάχτηκε πρόχειρα στο μεγαλύτερο μέρος του, τέλη της δεκαετίας του 1960 με αρχές της δεκαετίας του 1970 και ακόλουθα, ενόψει της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μας. Θύματα του τα δυο ορεινά χωριά, της πρώην κοινότητας Αλεξάνδρου, με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια τους, τα Κολυβάτα και τα Μαυρογιαννάτα, που εγκαταλείφθηκαν παντελώς, έως ερειπίων. Τώρα τελευταία άρχισαν πάλι κάποιοι να καταλαβαίνουν την αξία τους, κύρια ξένοι όμως. Ευρωπαίοι και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Στη διάλυση των χωριών συνέβαλε βέβαια αποφασιστικά και η μετανάστευση -μια ανοιχτή πληγή που αφαίμαξε τη χώρα μας από τις πιο δραστήριες παραγωγικές δυνάμεις- προς όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Χωριό ψάχνεις λοιπόν και χωριό δε βλέπεις. Έχουν πιάσει όλοι την παραλία. Δυο σπίτια εδώ τρία παρά κει, ένα πιο κάτω, α… κοίτα έχει και ένα εκεί πάνω στα ριζά του βουνού, λες άντε να δούμε το χωριό και περνάς και χωριό δε βλέπεις. Άστα να πάνε… σκορποχώρι σας λέω.

Να διαλυθεί λοιπόν εις τα εξ ων συνετέθη. Και να επιστρέψουμε στα ορεινά, παραδοσιακά και πατροπαράδοτα χωριά μας: τα Κολυβάτα και τα Μαυρογιαννάτα (Αλέξανδρος) της πρώην κοινότητας Αλεξάνδρου.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Ανορθογραφίες, Κολυβάτα, Μαυρογιαννάτα, Νικιάνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s