Μαθητές των εκπαιδευτηρίων «Γείτονα» ξανά στη Λευκάδα

Μαθητές των εκπαιδευτηρίων «Γείτονα» είχαν επισκεφτεί και πέρυσι το νησί μας, στα πλαίσια σχολικής εκπαιδευτικής εκδρομής μάλλον. Είχαν πάει τότε και στο ιστορικό μοναστήρι του Αη-Γιώργη στα Κολυβάτα, όπως μου είχε διηγηθεί ο ιερέας της ενορίας Μεταμόρφωσης Σωτήρος Νικιάνας, που είναι υπεύθυνος για το μοναστήρι.

ekpaideftiria_geitona_01

Γέμισαν ξανά σήμερα το πρωί την πόλη της Λευκάδας μαθητές των εκπαιδευτηρίων. Όπως και πέρυσι φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ιστορικά εκκλησιαστικά μνημεία μας καθώς και στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών της πόλης. Ας διασώσουμε ό,τι έχει απομείνει, γιατί τα σημερινά κτίρια της πόλης,  όση φιλότιμη προσπάθεια κι αν γίνεται καμιά φορά να μιμηθούν τα παλιά, δεν πιστεύω να θέλει να τα δει κανείς μετά από λίγα χρόνια. Ή όπως αναφέρει ο αείμνηστος Πανταζής Κοντομίχης στα προλεγόμενα του βιβλίου του Δήμου Μαλακάση «Τα παλιά σπίτια της Λευκάδας 1850-1920» (εκδόσεις  Fagotto, Αθήνα 2000): «… η σημερινή μορφή που κοντεύει να πάρει η πόλη μας δεν δημιουργεί πια κανένα τύπο πόλεως καταστρέφοντας τον παλαιό…».

ekpaideftiria_geitona_02

Χωρισμένοι σε ομάδες οι μαθητές περιφέρονταν σε παλιούς ναούς της πόλης: μια ομάδα μπροστά στην εκκλησία του Παντοκράτορα και μια άλλη σε αυτή του Αγίου Νικολάου, είδα με τα μάτια μου, όπως φαίνεται και στις πιο κάτω φωτογραφίες. Ήρθαν με τρία λεωφορεία – αυτά με το κίτρινο χρώμα αν τα προσέξατε. Καλώς όρισαν τα παιδιά. Τους ευχόμαστε να τα περάσουν καλά στην όμορφη Λευκάδα -ο καιρός εξάλλου όπως επίσης και η πατροπαράδοτη λευκαδίτικη φιλοξενία  ευνοούν σε αυτό- και να μας επισκεφτούν ξανά στο μέλλον.

Τα παιδιά μπροστά στην εκκλησία του Παντοκράτορα

Τα παιδιά μπροστά στην εκκλησία του Παντοκράτορα

... και μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου ακούοντας προσεκτικά τον ομιλητή

... και μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου ακούοντας προσεκτικά τον ομιλητή

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Εκπαιδευτικά, Λευκάδα, Μοναστήρια και Εκκλησίες, Τουρισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s