Μια Ζακυνθινή Παναγία στη Λευκάδα – Παναγία η «Σκοπιώτισσα»

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Στον ίσκιο του Ήσκιου» απ’ όπου και αντιγράφουμε:

Ευρισκόμενος πριν από λίγες μέρες στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας στη Λευκάδα, με συνεπήρε μια εικόνα της Παναγίας, την οποία είχαν φέρει από το σπίτι τους προς εκκλησιασμό οι ιδιοκτήτριές της (μητέρα και κόρη), με τις οποίες είχα μάλιστα και συνομιλία.

Με συνεπήρε περισσότερο, διότι ο τύπος εκείνος της Δεόμενης Παναγίας, την οποία είχα μπροστά μου, ήταν πολύ γνωστή και προσφιλής. Πρόκειται για τον εικονογραφικό τύπο της Σκοπιώτισσας. Το αναγράφει άλλωστε ολοκάθαρα και η ίδια η εικόνα στα δεξιά της (όπως διαπιστώνετε κι εσείς στις παρακάτω δύο φωτογραφίες), κάτι που προφανώς δεν είχαν διαβάσει οι ιδιοκτήτριες, διότι απλούστατα δεν ήταν υποψιασμένες και δεν ξεδιάκριναν τι ακριβώς μπορεί να λέει η υπογραφή.

panagia_skopiotissa_01

Παναγία η "Σκοπιώτισσα" που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών στη Λευκάδα

Παναγία η "Σκοπιώτισσα" που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών στη Λευκάδα

Πως βρέθηκε η Ζακυνθινή Παναγιά στη Λευκάδα, ουδείς μπορεί να γνωρίζει επακριβώς. Οι Κυρίες που την κατέχουν, με διαβεβαίωασαν πάντως, ότι δεν έχουν σχέση με τη Ζάκυνθο.

Τους μίλησα για το βουνό Σκοπός του Τζάντε, που δεσπόζει αριστερά στο έμπα του λιμανιού μας και το έχει μάλιστα υμνήσει ο Διονύσιος Σολωμός, για το παλιό Μοναστήρι εκεί πάνω, για την Κυρά του Βουνού, η οποία πήρε τ’ όνομά της απ’ το ίδιο το βουνό: «Σκοπιώτισσα», για τον εικονογραφικό αυτό τύπο, που κυκλοφορεί σε πολλά αντίγραφα ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα:

  • Σκοπιώτισσες είναι δύο Παναγίες, τις οποίες έχει δημοσιεύσει ο Ντίνος Κονόμος στο βιβλίο του «Ζάκυνθος (Πεντακόσια Χρόνια) 1478-1978» (Αθήνα 1979, τ. 2 (Ύπαιθρος Χώρα), 47 εξ.). Η πρώτη της συλλογής Δημητρίου Οικονομοπούλου και η δεύτερη της Οικογένειας Κομούτου.
  • Σκοπιώτισσα είναι η Παναγία στον ναό του Αγίου Θύρσου στο χωριό Αλυκανάς Ζακύνθου.
  • Σκοπιώτισσα μάλλον είναι μια σωζόμενη δυσδιάκριτη εικόνα στον ναό της Φανερωμένης στο χωριό Μπανάτο Ζακύνθου.
  • Σκοπιώτισσα είναι μια περίπυστη εικόνα σε γνωστό μου σπίτι στο Μπανάτο επίσης. Ατυχώς, οι ιδιοκτήτες της αμελούν να την συντηρήσουν, παρά τις οχλήσεις μου, και ήδη απολεπίζεται καταστρεφόμενη.
  • Σκοπιώτισσα είναι και η εικόνα που θησαυρίζεται στη Γερμανία, στο γραφικό χωριό Morsbach, όχι μακρυά από το  Siegen και το Olpe στον ρωμαιοκαθολικό ναό St. Gertrud.
Παναγία η "Σκοπιώτισσα" που βρίσκεται στο ρωμαιοκαθολικό ναό St. Gertrud του χωριού Morsbach στη Γερμανία

Παναγία η "Σκοπιώτισσα" που βρίσκεται στο ρωμαιοκαθολικό ναό St. Gertrud του χωριού Morsbach στη Γερμανία

Γι’ αυτή την τελευταία περίπτωση, εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι το 1933 ο Karl Starck, ο τότε ρωμαιοκαθολικός εφημέριος του χωριού Morsbach, ανακάλυψε την εικόνα, που μάλιστα έφερε την υπογραφή «Η ΣΚΟΠΙΩΤΗΣΣΑ» σε παλαιοπωλείο της Κολωνίας και την αγόρασε για τον ενοριακό ναό του. Από τότε αγαπήθηκε από τους κατοίκους του Morsbach και σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει αντίγραφό της. Προσελκύει όμως και προσκυνητές από άλλα μέρη. Από το 1984 οι Έλληνες της περιοχής μαζί με συμπατριώτες από την Ρηνανία, την Βεστφαλία και την Έσση μαζεύονται κάθε χρόνο και την πανηγυρίζουν.

Τα παραπάνω στοιχεία για την Σκοπιώτισσα του Morsbach, αντλήσαμε από την ιστοσελίδα του Pfarrer Panagiotis Tiriakidis, όπου και εκτεταμένη παρουσίασή της.
Δείτε επίσης και στο λογοτεχνικό περιοδικό «Περίπλους» εδώ κι εδώ, το σχετικό άρθρο «Μια Ζακυνθινή εικόνα στο Morsbach της Γερμανίας» της Δωροθέας Dumulin -Λυκούρεση.

Παρατηρήστε, πόσο μοιάζουν οι δύο Σκοπιώτισσες, αυτή της Λευκάδας και αυτή της Γερμανίας.

Παράκληση: Αν κάποιος από τους φίλους αναγνώστες μας γνωρίζει καμία άλλη εκδοχή «Σκοπιώτισσας», μπορεί να την φωτογραφίσει και να μας την αποστείλει (pakapodistrias@yahoo.gr), ώστε να την ανακοινώσουμε απ’ αυτήν εδώ την θέση.


Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Στον ίσκιο του Ήσκιου«

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under Απόδημοι, Δανεισμένα, Εκκλησιαστικά θέματα, Παράδοση

2 responses to “Μια Ζακυνθινή Παναγία στη Λευκάδα – Παναγία η «Σκοπιώτισσα»

  1. Jutta Geurten

    Yparxoun toulaixiston alles 3 diaforetikes Skopiotisses: 1 sti Kerkyra, 1 Morsbach, 1 I.M.Ap. Pavlos, Lavrion.

    • Ich bedanke mich Frau Geurten für die Kommentierung des Artikels. Die im Morsbach in der katholischen St. Gertrud – Kirche befindliche «Skopiotissa» wird im Artikel beschrieben. Haben Sie vielleicht Fotos von den beiden anderen, von Ihnen erwähnten, «Skopiotisses»?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s