Στα μισά περίπου έπεσε το πρώτο τρίμηνο 2009 η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί της Λευκάδας

Παραβρέθηκα στην ημερίδα που διοργάνωσε πριν λίγες μέρες -Δευτέρα 23 Μάρτη- το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας με θέμα: “Η καπιταλιστική κρίση και η απάντηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Οι επιπτώσεις στις κατασκευές και τον τουρισμό στο Νομό”.

imerida_01

Αρκετός κόσμος, εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, παρακολούθησαν την ημερίδα. Εντύπωση μας έκανε η παρουσία πολλών γυναικών, που εργάζονται κύρια στον τουρισμό – επισιτισμό, ένας κλάδος, που μαζί με την οικοδομή, αναμένεται να πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Ήδη στη γειτονική μας Πάλαιρο (Ζαβέρδα) δεν θα ανοίξει φέτος, όπως όλα δείχνουν, μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα 450 κλινών, ενώ και στο νησί μας το ίδιο ψιθυρίζεται για κάποια ξενοδοχεία.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν από τους διοργανωτές κάποια στοιχεία που δείχνουν ξεκάθαρα ότι η (καπιταλιστική) κρίση έχει φτάσει ήδη στον τόπο μας και έχει πλήξει σημαντικά την οικοδομή, που αποτελεί μαζί με τον τουρισμό -όχι μόνο για τη Λευκάδα- την ατμομηχανή της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα οι οικονομικές άδειες για το πρώτο τρίμηνο του 2009 μειώθηκαν κατά 45,3 % σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ 2008 – 2009
Μήνας 2008 2009 Μείωση
Γενάρης 48 24 24
Φλεβάρης 37 26 11
Μάρτης 34 15 19
Σύνολο Τριμήνου 119 65 54 (-45,3%)
Απρίλης 19
Μάης 46
Ιούνης 50
Ιούλης 63
Αύγουστος 32
Σεπτέβρης 50
Οχτώβρης 38
Νοέμβρης 33
Δεκέμβρης 36
Συνολο Έτους 486

Για τον τομέα του τουρισμού – επισιτισμού δεν υπάρχουν ως ώρας διαθέσιμα επαρκή στοιχεία, αλλά όπως αναφέρθηκε, τα λίγα που υπάρχουν, είναι επίσης ανησυχητικά για τη φετινή τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) στο νησί μας λειτουργούσαν το έτος 2007 συνολικά 90 ξενοδοχειακές μονάδες με 2.361 δωμάτια και 4.545 κλίνες και στο Μεγανήσι 2 ξενοδοχεία με 64 δωμάτια και 127 κλίνες. Τα νόμιμα ενοικιαζόμενα δωμάτια ανέρχονται, σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής Ομοσπονδίας, σε 15.000 περίπου, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ένας σημαντικός αριθμός παρανόμων, που υπολογίζεται, απ’ όσους ξέρουν πράγματα και καταστάσεις, σε 6.000 περίπου.

Η ημερίδα άνοιξε από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Σταματέλο Νίκο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κούτρας Θεόδωρος, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και της ΕΕ του ΠΑΜΕ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτεταμένα στην καπιταλιστική κρίση λέγοντας ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη» και ότι δεν πρόκειται για μια κρίση που αφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά ότι είναι κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου, «σύμφυτη με τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής». Κάλεσε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που καλλιεργούν τη λογική της κοινωνικής συναίνεσης, του εταιρισμού, τονίζοντας ότι «ειρηνική συνύπαρξη της εργατικής τάξης με τους εργοδότες και το κεφάλαιο δεν πρόκειται να υπάρξει», και να συμπορευθούν με τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

O Κούτρας Θεόδωρος, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και της ΕΕ του ΠΑΜΕ

O Κούτρας Θεόδωρος μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και της ΕΕ του ΠΑΜΕ

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο αντινομάρχης Λευκάδας κ. Αραβανής Ελευθέριος, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Κώστας Σέρβος, ο εκπρόσωπος των Επαγγελματοβιοτεχνών Λευκάδας κ. Παντελής Βεριώτης, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από τον Πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου κ. Τάκη Κτενά και το Γραμματέα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου κ. Αλέξη Θεοδωράκη.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Εργατικά, Εκδηλώσεις, Κοινωνικά θέματα, Λευκάδα, Τουρισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s