Το πρώτο ίσως ελληνικό ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στη Λευκάδα το 1958 – The first Greek documentaire

Το «πρώτο ίσως ελληνικό ντοκιμαντέρ» γυρίστηκε στη Λευκάδα το έτος 1958. Παρουσιάστηκε πρόσφατα από το τηλεοπτικό κανάλι «Βουλή τηλεόραση» σε μια εκπομπή με θέμα «Ροβήρος Μανθούλης – 50 χρόνια δημιουργίας». Ανεβάστηκε στο γνωστό ιστότοπο YouTube από τον χρήστη «konstantinosdrako». Καταλήξαμε εκεί μέσα από το ιστολόγιο του Μάρκου Νικητάκη «Τα κατά Μάρκον«.

Τίτλος: Λευκάδα
Παραγωγή: Γενική Διεύθυνση Τύπου
Έτος παραγωγής: 1958
Αφηγητής: Θάνος Κωτσόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Τόνια Καράλη
Κιθάρα: Γεράσιμος Μηλιαρέσης
Σενάριο – Μοντάζ: Ροβήρος Μανθούλης
Μηχανικός ήχου: Μικές Δαμαλάς
Επεξεργασία: «kosmos studios» Ψυχικό
Φωτογραφία: Φώτης Μεσθεναίος
Σκηνοθεσία: Ροβήρος Μανθούλης

Το ντοκιμαντέρ είχε παρουσιαστεί στη Λευκάδα, «προκαλώντας συγκίνηση στους θεατές», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ Λευκάδας. Δείχνει μια Λευκάδα -την παλιά Λευκάδα- που έχει χαθεί πλέον ανεπίστρεπτα λόγω και της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών. Το νησί είχε τότε -τέλος της δεκαετίας του 1960- ελάχιστους επισκέπτες και όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ στην εισαγωγή του πρώτου μέρους του βίντεο, μη βρίσκοντας κάποιον τουρίστα, παρότι ήταν καλοκαίρι όταν γυρίστηκε, έβαλε τη γυναίκα του να ξαπλώσει στην αμμουδιά για να γυρίσει κάποιο πλάνο.

Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ, που αρχίζει κάπου στη μέση του πιο κάτω βίντεο, μετά την εισαγωγή από το δημιουργό του Ροβήρο Μανθούλη, δείχνει το Βενετσάνικο κάστρο, το πέραμα που λειτουργούσε τότε ακόμη με μανιβέλα, την παραλία της Γύρας με τους ανεμόμυλους, σπίτια της παλιάς Λευκάδας -μεταξύ αυτών και το σπίτι που γεννήθηκε ο Άγγελος Σικελιανός-, το παζάρι και την πλατεία της πόλης, κάποιες εκκλησίες, όπως αυτή του Παντοκράτορα και του Αη Μηνά, τον ελαιώνα της πόλης, τον πίσω μώλο καθώς και σκηνές ψαρέματος στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας.

Λευκάδα το νησί των ποιητών – Μέρος πρώτο

Στο δεύτερο μέρος μπορείτε να δείτε το νησάκι Μαδουρή του εθνικού μας ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, το χωριουδάκι Νυδρί -πέντε σπίτια χωριό τότε-, τη στήλη στην Αγιά Κυριακή αφιερωμένη στο «Βράχο των Νυμφών» κατά τον Νταίρπφελντ, το θρυλικό πλοίο της γραμμής «Γλάρος» έξω από το λιμάνι του Νυδριού -συνέδεε την εποχή εκείνη ακτοπλοϊκά τη Λευκάδα με την Πάτρα, τον Πειραιά και τα άλλα Ιόνια νησιά- που άραζε τότε «αρόδο», το ψάρεμα με γρι-γρι, το λιμάνι της Λυγιάς και τον κάβο της Κυράς (ακρωτήρι Λευκάτας).

Λευκάδα το νησί των ποιητών – Μέρος δεύτερο

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Ιστορία, Λευκάδα, Παράδοση, Video

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s