Ο Δήμος Λευκάδας αδιαφορεί – ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ για τις παραλίες μας.

Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται τα 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδόχοι και camping.

galazia_shmaia Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Foundation for Environmental Education (FEE), που εδρεύει στη Δανία, με 40 χώρες-μέλη από όλες τις Ηπείρους. Στην Ελλάδα, Συντονιστής του Προγράμματος, από το 1992, είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας της χώρας, με έτος ίδρυσης το 1951, που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5

διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε δράσεις προστασίας της φύσης, σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού (Πηγή: Travel Daily News).


Λάβαμε το ακόλουθο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον τακτικό αναγνώστη μας κ. Αλέξανδρο Μουζάκη και το παραθέτουμε -έχοντας πεισθεί για την αξιοπιστία του- άνευ σχολιασμού. Και τι να σχολιάσουμε δηλαδή, την ανικανότητα, αν μη τι άλλο, των υπευθύνων του Δήμου μας; Νομίζουμε ότι αυτού του είδους τα θέματα, που άπτονται του τουρισμού, θα έπρεπε να είναι καθημερινό τους μέλημα, και όχι να ισχυρίζονται -άκουσον, άκουσον- ότι «επειδή δεν βρήκαν χρόνο για να ασχοληθούν με το θέμα δεν έχει κατατεθεί φάκελος για τη συμμετοχή της Λευκάδας στο πρόγραμμα».

«Δεν μπορούσε να το πιστέψει άνθρωπος όταν ρωτήθηκαν από τη Ζωή Σκιαδά οι υπεύθυνοι του δήμου Λευκάδας τι έχουν κάνει με τη διαδικασία της γαλάζιας σημαίας για τις παραλίες, και απάντησαν ότι επειδή οι διαδικασίες και τα χαρτιά που χρειάζονται είναι πολλά και επειδή δεν βρήκαν χρόνο για να ασχοληθούν με το θέμα δεν έχει κατατεθεί φάκελος για τη συμμετοχή της Λευκάδας στο πρόγραμμα.

Αυτό σημαίνει ότι ούτε και φέτος θα υπάρχει γαλάζια σημαία σε καμία από τις παραλίες του δήμου. Φαίνεται ότι και φέτος μόνο στη μαρίνα Λευκάδος θα κυματίζει γαλάζια σημαία. Είναι δε απαράδεχτο όταν η τουριστική κρίση είναι προ των πυλών και όταν ο θεσμός της γαλάζιας σημαίας είναι καθοριστικός για την επιλογή και πρόταση μιας παραλίας από τους Eυρωπαίους εμείς να αδιαφορούμε για το μοναδικό προϊόν που μας έχει δώσει η φύση τόσο απλόχερα. Το θέμα είναι δε ότι πέρυσι που είχε δημιουργηθεί το ίδιο πρόβλημα ο δήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι φέτος δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια παράληψη».

20/03/2009


Πηγή:
Μόλις τώρα είδα ότι το άρθρο δημοσιεύτηκε, και μάλιστα πρωτοσέλιδο, στην τοπική εφημερίδα «Λευκαδίτικος Λόγος» (Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009, Αριθ. Φύλλου 969)

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under Δήμος Λευκάδας, Παραλίες Λευκάδας, Περιβάλλον, Τουρισμός

3 responses to “Ο Δήμος Λευκάδας αδιαφορεί – ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ για τις παραλίες μας.

 1. spiros_d

  Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την διαδικασία για την συμμετοχή στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» είμαι σίγουρος ότι οι δήμοι μας δεν ενδιαφέρονται για την υποβολή αιτήσεων, όχι γιατί η διαδικασία περιλαμβάνει την συμπλήρωση ενός 15σέλιδου ερωτηματολογίου και την υποβολή φωτογραφιών, αλλά για το ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους τους που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα απαιτούμενα με το πρόγραμμα όταν έρθει η ‘Σημαία’.
  Όταν δεν μπορείς να κρατήσεις μία πόλη καθαρή με μία υπηρεσία που διαθέτει όλα τα απαιτούμενα μέσα και προσωπικό, πως θα το κάνεις σε μία παραλία;

 2. παλιοβορος

  Αυτο το χαλι που λεγετε Δημαρχος εχει κανει τα παντα για να βουλιαξη η Λευκαδα στα σκουπιδια.
  Δεν ειναι μονο η ανυπαρξια των εργατων καθαριοτητας ,εκτος απο λιγες φωτεινες εξαιρεσεις,
  αλλα εβαλε και καδους ανακυκλωσης για να τσιμπηση ποιος ξερει τη ευρωπαικα κονδυλια.Αλλα μπορει να μας πει που καταληγουν τα σκουπιδια της ανακυκλωσης??
  Καπιοι καλοθελητες λενε ,οτι οταν αδειαζουν……, μετα απο κατι εβδομαδες στη μοστρα, καταληγουν στο μπαζωμα της θαλασσας μαζι μετα υπολοιπα.
  Που εχουν φτιαξη μοναδα υποδοχης για ανακυκλωση ??
  Ο διαυλος στη μαρινα γεμιζει αργα αλλα σταθερα με σκουπιδια.
  Ο βιολογικος http://www.lefkadapress.gr/latest82.html
  ειναι στα φορτε του.
  Το καλοκαιρι ερχετε και κοσμος περιμενη το τουρισμο για να δουλεψη.
  Ολα τα ειχε η Μαριορη οι γαλαζιες σημαιες της ελειπαν…….

 3. @ spiros_d:

  Δεν το είχα σκεφτεί. Αυτό βέβαια εξηγεί πολλά, μεταξύ άλλων π.χ. γιατί χάσαμε τις «γαλάζιες σημαίες» που κατείχαμε πιο παλιά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s