Ο «Μινώταυρος» και ο «Λαβύρινθος»

Ο «Μινώταυρος» της πολιτιστικής απαξίωσης και αναλγησίας συνεχίζει να τρώει ανθρώπους, προσπάθειες, οράματα… Τελευταίο θύμα του το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος», που διευθύνει ο Ρος Ντέιλι στο Χουδέτσι (Κρήτη). Παρότι επιτελεί ένα έργο μεγάλης πολιτιστικής ανάπτυξης, κινδυνεύει να κλείσει άμεσα, εξαιτίας οικονομικού ελλείμματος 35.000 έως 45.000 ευρώ ετησίως.

mousiko_ergastiri Από το 2002 που λειτουργεί το Μουσικό Εργαστήρι διοργάνωνε με επιτυχία σεμινάρια και «μάστερ κλας» με σημαντικούς δασκάλους από διάφορα μέρη του κόσμου, με 350 – 400 μαθητές το χρόνο, από 35 εθνικότητες. Ολα αυτά σε τιμή κάτω του κόστους, καθώς οι διοργανωτές δε στόχευαν σε κανένα οικονομικό κέρδος. «Παρ’ όλες τις προσπάθειές μας να συνάψουμε μια κάποια συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της πολιτείας (υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης, Νομαρχία Ηρακλείου κ.λπ.), δυστυχώς δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον οι συγκεκριμένοι «ούτε καν να

συναντηθούν μαζί μας πόσο μάλλον να συνεργαστούν», αναφέρει ο Ρος Ντέιλι. Το μόνο που θέλουμε είναι να συμμετέχουν και αυτοί στο κόστος των σεμιναρίων, ώστε να μην περνάει όλο αυτό το οικονομικό βάρος στους μαθητές… Το οικονομικό έλλειμμα είναι γι’ αυτούς ένα ευτελές ποσόν». Ο «Λαβύρινθος», πάντως, είναι αποφασισμένος ότι την επιβίωσή του δεν πρόκειται να τη συνδέσει με αύξηση της τιμής των σεμιναρίων σε βάρος του μαθητή, συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του και έκπτωση στην ποιότητα διδασκαλίας.


Πηγή:
Εφημερίδα «Ριζοσπάστης» (Σάββατο 21 Μάρτη 2009)

3 Σχόλια

Filed under Δανεισμένα, Ειδήσεις, Πολιτισμός

3 responses to “Ο «Μινώταυρος» και ο «Λαβύρινθος»

 1. spiros_d

  Και εδώ δίνουμε χρήματα για να κτισθούν και άλλες εκκλησίες, λες και δεν φτάνουν αυτές που υπάρχουν.

 2. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ

  Το γεγονός αυτό καθεαυτό είναι άκρως λυπηρό και απογοητευτικό!!!
  Το έχω ξαναπεί και ξαναγράψει. Ο πολιτισμός, με την όποια μορφή και έκτασή του, προκαλεί αλλεργία και δημιουργεί πονοκεφάλους σε όσους άσχετους και ανίδεους ασχολούνται μ’αυτόν, προσπαθώντας να τον διαχειριστούν ευκαιριακά, επιφανειακά και επιπόλαια. Ο απώτερος σκοπός και στόχος αυτών των α-πολίτιστων αλλά και πολιτιστικώς ατροφικών μυαλών και ανθρώπων, είναι να τον εκμεταλλευτούν «προς φθηνόν και ίδιον πολιτικόν όφελος».
  Το αισιόδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέκος Αλαβάνος, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών, ζητά «τη χρηματοδότηση του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» που έχει κάνει παγκοσμίως γνωστό το χωριό Χουδέτσι του νομού Ηρακλείου κι έχει αναδειχθεί σε μοχλό ανάπτυξης όλης της περιοχής, ώστε να μη κλείσει αλλά να συνεχίσει το έργο του χωρίς συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του και έκπτωση στην ποιότητα διδασκαλίας του». (εφημερίδα. «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής», 22-03-09). Ας ευχηθούμε και ελπίσουμε ότι τα αντανακλαστικά του νέου υπουργού Πολιτισμού θα ενεργοποιηθούν άμεσα, τάχιστα και πρακτικά. Για την αποκατάσταση του χαμένου και βαθιά πληγωμένου γοήτρου του Ελληνικού Πολιτισμού και του φορέα, ΥΠ.ΠΟ., που υποτίθεται ότι τον εκπροσωπεί επάξια, τον προστατεύει από χέρια αγαρηνά, άμυαλα μυαλά και τον μεταλαμπαδεύει ορθά στις γενιές που έπονται.

 3. knowbetter

  O κ Αλαβάνος, επειδή γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να πάρει απάντηση από την επερώτησή του στην βουλή, έβγαλε και την υποχρέωση, καλό θά ήταν να στερηθεί μερικές από τις χιλιάδες ευρώ του κομποδέματος που έχει στην άκρη, και να ενισχύσει το εργαστήρι. Την επερώτηση στην βουλή την έκανε όταν τον πλησίασαν και του ζήτησαν να ενισχύσει το εργαστήρι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s