Κατάργηση κλιμακίων ειδικών αποστολών των Λιμεναρχείων Λευκάδας και Κατάκολου

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή ο Βουλευτής Πρέβεζας του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος και οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Θάνος Μωραΐτης και Ηλείας Κωνσταντίνος Κουτσούκος, καταγγέλλοντας την κατάργηση κλιμακίων Ειδικών Αποστολών των Λιμεναρχείων Λευκάδας και Κατακόλου. Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι με την κατάργηση των εν λόγω κλιμακίων σε Λευκάδα και Ηλεία κινδυνεύει να μείνει αφύλακτο πέρασμα για εμπόρους ναρκωτικών, λαθρέμπορους και οποιεσδήποτε άλλες παράνομες δραστηριότητες, ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής ακτής της χώρας.

Σκάφος Λιμενικού Σώματος σε κάποια περιπολία του (Πηγή: www.digital-camera.gr)

Σκάφος Λιμενικού Σώματος σε κάποια περιπολία του (Πηγή: http://www.digital-camera.gr)

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Αφύλακτο πέρασμα για εμπόρους ναρκωτικών λαθρέμπορους και παράνομες δραστηριότητες κινδυνεύει να μείνει ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής ακτής της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υ.Ε.Ν. αποφάσισε να καταργήσει τα κλιμάκια Ειδικών Αποστολών των Λιμεναρχείων Λευκάδας και Κατακόλου τα οποία καλύπτουν επιχειρησιακά όλη αυτή τη περιοχή. Οι υπηρετούντες στα κλιμάκια αυτά με απόφαση του ΥΕΝ μετατίθενται στην Πάτρα.

Πρόκειται για αδικαιολόγητη και απαράδεκτη απόφαση. Δυστυχώς τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα στην ηγεσία του ΥΕΝ μετά το τραγικό περιστατικό με τον άδικο χαμό των τριών ερασιτεχνών ψαράδων στο Αστακό. Όχι μόνο δεν ενισχύεται η παρουσία του Λιμενικού Σώματος αλλά αντιθέτως υποβαθμίζεται περεταίρω. Τα χαλασμένα λιμενικά σκάφη δεν μπόρεσαν να επέμβουν τότε με αποτέλεσμα να χαθούν τρεις συνάνθρωποι μας. Φαίνεται ότι το ΥΕΝ έκρινε ότι «μιας και τα σκάφη είναι χαλασμένα, ας αποσύρουμε και τα πληρώματά τους…».

Υπάρχουν συγκεκριμένοι και πολλοί ισχυροί λόγοι για να μην καταργηθούν τα κλιμάκια Ειδικών Αποστολών των Λιμεναρχείων Λευκάδας και Κατακόλου:

  1. Ελέγχουν, επιτηρούν και παρεμβαίνουν σ’  όλες τις παράνομες πράξεις (ναρκωτικά, λαθρεμπόριο).
  2. Έχουν παρουσιάσει – στο διάστημα που λειτουργούν- πολλές επιτυχίες (διάσωση, σύλληψη παρανόμων, φύλαξη υψηλών προσώπων).
  3. Το σκάφος του Λιμεναρχείου Λευκάδας μαζί με τους υπηρετούντες άνδρες των ειδικών αποστολών διατίθενται στη φύλαξη σκαφών στο λιμάνι του Αστακού.
  4. Η περιοχή δεν καλύπτεται από RADAR (VTS) και καλύπτεται από το σκάφος με εντολές του ΥΕΝ.
  5. Η δυτική ακτή της χώρας είναι εύκολα προσβάσιμη σε εμπόρους ναρκωτικών και λαθρεμπόρους. Συνεπώς είναι θέμα ασφάλειας για τους πολίτες και τα θαλάσσια σύνορά μας η παρουσία σκαφών Π162 και των ανδρών ΚΕΑ στην περιοχή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Με ποιο επιχειρησιακό σκεπτικό καταργούνται τα εν λόγω κλιμάκια σε Λευκάδα και Ηλεία;
  2. Ποιος θα επιλαμβάνεται για τα περιστατικά που μέχρι στιγμής ήταν αρμοδιότητας των εν λόγω κλιμακίων;
  3. Πώς θα στελεχώσετε το πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου Λευκάδας Π612; Είναι στις σκέψεις του Υπουργείου να αποσύρει επιχειρησιακά και το σκάφος από το Λιμεναρχείο Λευκάδας;
  4. Θα αναθεωρηθεί η απόφαση για κατάργηση των εν λόγω κλιμακίων Ειδικών Αποστολών που εδρεύουν στα Λιμεναρχεία Λευκάδας και Κατακόλου;»

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ηχώ της Άρτας»

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Δανεισμένα, Ειδήσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s