Ώρα της Γης 2009 – Σάββατο 29 Μάρτη

Εντύπωση μας προκαλεί η μέχρι ώρας τουλάχιστον (παντελής) αδιαφορία τόσο των Δήμων και Κοινοτήτων όσο και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του νησιού μας γι’ αυτή την παγκόσμια εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με μια σύντομη αναζήτηση είδα ότι δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των αυτοδιοικητικών φορέων που έχουν δηλώσει ως ώρας συμμετοχή στην ελληνική «Ώρα της Γης» (http://www.earthhour.org/about/gr:el). Δεν ξέρω τι γίνεται στα σχολεία. Φαίνεται ότι η ευαισθητοποίησή μας για το καυτό, μεταξύ άλλων, θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη  -τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά και για τους πιο δύσπιστους- περιορίζεται μόνον στα λόγια  σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας… αλλά όταν ερχόμαστε στο δια ταύτα, «άλλα λόγια ν’ αγαπιώμαστε».

Η Ελλάδα πάντως φαίνεται να είναι στην 5η θέση παγκοσμίως αφού πάνω από 160 δήμοι και κοινότητες έχουν δηλώσει ως ώρας συμμετοχή στην κίνηση αυτή. Έτσι «η Βουλή, η Ακρόπολη, ο Λόφος του Λυκαβηττού στην Αθήνα, ο Λευκός Πύργος και η Καμάρα στη Θεσσαλονίκη, η Γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων Καβάλας, το άγαλμα του Μιαούλη στην Ύδρα… θα «κλείσουν τα φώτα τους» στέλνοντας ένα μήνυμα για να παρθούν δραστικά μέτρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή».

ora_tis_gis1

Τώρα ο καθένας μπορεί να βοηθήσει:
Το Σάββατο 28 Μαρτίου και ώρα 20:30
σβήνουμε για μια ώρα όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και τα φώτα.
Είναι μία πολύ απλή κίνηση για να προσφέρουμε στο περιβάλλον
μια ανάσα απο τη συνεχή ενεργειακή κατανάλωση.

ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Ας βοηθήσουμε να αποκτήσουν όλοι τη στοιχειώδη οικολογική συνείδηση που χρειάζεται ώστε συντονισμένοι όλοι μαζί σιγά σιγά να οδηγήσουμε τον πλανήτη να ανασάνει για να βελτιώσουμε όχι μόνο το δικό μας βιοτικό επιπέδο μα κυρίως των παιδιών μας!
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Δεν αρκεί ένας, πρέπει όλοι μαζί!
ΑΛΛΑ: Ακόμη κι ο ένας προσφέρει σημαντική βοήθεια!

Αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα «Ναυτεμπορική» (Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009):

Μόλις 17 μέρες απομένουν για την Ώρα της Γης 2009 (Σάββατο, 28 Μαρτίου, 20:30) και η Ελλάδα δηλώνει δυναμικό παρών στο μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή που διοργανώθηκε ποτέ στον πλανήτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της WWF Ελλάς, περισσότεροι από 160 δήμοι και κοινότητες της χώρας έχουν ήδη δηλώσει επίσημα τη συμμετοχή τους, φέρνοντας την Ελλάδα στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, ελάχιστα πίσω από τον Καναδά, ανάμεσα στις χώρες με την εντονότερη συμμετοχή στην Ώρα της Γης. Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η γενέτειρα της πρωτοβουλίας, Αυστραλία ενώ την ακολουθούν η Γαλλία και το Βέλγιο.

Η ενθουσιώδης ανταπόκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών στο κάλεσμα του WWF Ελλάς έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική παρουσία στην Ώρα της Γης να έχει ξεπεράσει το 10% του παγκόσμιου στόχου συμμετοχής που δεν είναι άλλος από τις 1000 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η Ελλάδα για ακόμα μια φορά αποδεικνύει ότι όταν θέλει – μπορεί. Η πέμπτη θέση της χώρας μας σε μια άτυπη παγκόσμια κατάταξη ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν με τις περισσότερες πόλεις στην Ώρα της Γης έρχεται να το επαληθεύσει. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημά μας είναι η ατομική συμμετοχή των πολιτών. Κάθε πολίτης που εγγράφεται ηλεκτρονικά στο http://www.earthhour.org/news/gr:el δεν δηλώνει απλά τη συμμετοχή του στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό γεγονός στον πλανήτη – Συνυπογράφει μια παγκόσμια έκκληση προς τους ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών και απαιτεί γενναίες αποφάσεις στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Δεκέμβριο», δήλωσε ο Γιώργος Βελλίδης, Επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς.

Πέραν της μαζικής κινητοποίησης δήμων και κοινοτήτων, πλήθος φορέων, σχολείων και επιχειρήσεων συμμετέχουν στην Ώρα της Γης, οργανώνοντας πρωτότυπες δράσεις. Περίπου 80 επιχειρήσεις και δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν μέχρι τώρα ενώσει τις δυνάμεις τους στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, κλιμακώνοντας τις δραστηριότητές τους με στόχο την 28η Μαρτίου.


Δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» (Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009)

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Περιβάλλον

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s