Ο φιλόλογος – λογοτέχνης Κώστας Θ. Φωτεινός και το συγγραφικό του έργο

Τον Κώστα Φωτεινό έτυχε να τον έχω καθηγητή στη Φιλολογία για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στο Γυμνάσιο Αρρένων Λευκάδας. Φωτεινή εξαίρεση -όνομα και πράμα που λένε- μέσα στον απόλυτο σχεδόν σκοταδισμό της εφτάχρονης δικτατορίας.

Ο Κώστας Φωτεινός γεννήθηκε στη Λευκάδα. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εργάστηκε ακόλουθα ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Ζει σήμερα μόνιμα στη Λευκάδα.

Η επίσημη ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία ξεκίνησε το 1982 με την έκδοση από τον εκδοτικό οίκο «Νεφέλη» των πεζογραφημάτων του «Το Πορτόνι – Τα Κακά Στενά«. Θα συνεχίσει το πεζογραφικό του έργο με την έκδοση το 1985 από τον ίδιο εκδοτικό οίκο του βιβλίου του «Πίσω από την ομίχλη«. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1989, θα εκδόσει το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ανεβαίνοντας τη σκάλα» (Εκδόσεις Νεφέλη). Για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται να σιωπά για να επανέλθει στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δείχνοντας αυτή τη φορά την ιδιαίτερη κλίση του στην ποίηση. Μέσα σε λίγα χρόνια θα εκδόσει, συνεργαζόμενος με τον εκδοτικό οίκο «Κατάρτι» αυτή τη φορά, τρεις ποιητικές συλλογές του: «Ο ρακοσυλλέκτης» (2004), «Ανεμοδείκτης στη νηνεμία» (2005) και «Οι δρόμοι της Αριάδνης» (2007).

Τιμήθηκε πέρυσι -μαζί με τον Σπύρο Βρεττό- από τη γενέτειρά του σε ειδική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνου.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι είναι η ψυχή του Λευκαδίτικου τριμηνιαίου λογοτεχνικού περιοδικού «Προκυμαία» – η έκδοση του 1ου τεύχους έγινε το πρώτο τρίμηνο του 2008- που εκδίδεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

[Οι τρεις ποιητικές συλλογές του Κώστα Φωτεινού που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Κατάρτι»]

rakosylektis anemodeiktis

dromoi_ariandis

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Σύγχρονοι Λευκάδιοι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s