Λήγει την Τρίτη 31 Μαρτίου 2009 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των Ελλήνων μεταναστών για να πάρουν μέρος στις Ευρωεκλογές

Οι Έλληνες μετανάστες μπορούν, ως γνωστόν, να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές υποψηφίους συνδιασμών των κρατών-μελών όπου διαμένουν ή υποψηφίους ελληνικών κομμάτων κατόπιν αιτήσεώς των, για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, που υποβάλλονται στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές του τόπου διαμονής των. Αρμόδιες Αρχές για την προετοιμασία και διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο εξωτερικό είναι οι οικείες Πρεσβευτικές και Προξενικές Αρχές στις οποίες υποβάλλονται ήδη οι σχετικές αιτήσεις από τους Έλληνες πολίτες έως και την Τρίτη 31 Μαρτίου 2009.


evroekloges_2009 Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας Βερολίνου κάνει γνωστό ότι:

Τον Ιούνιο του 2009 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Για τους Έλληνες υπηκόους έχουν ορισθεί οι εξής ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών:

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009 για τους εκλογείς που θα ψηφίσουν σε άλλο κράτος της Ε.Ε., όπως η Γερμανία.
• Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 για τους εκλογείς που θα ψηφίσουν στην Ελλάδα

Δικαίωμα του εκλέγειν σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. έχουν οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν σε αυτό, οι Έλληνες που θα βρίσκονται εκεί την ημέρα της ψηφοφορίας, καθώς και οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν σε όμορες με την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες.

Αρμόδιες Αρχές για την προετοιμασία και διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο εξωτερικό είναι οι οικείες Πρεσβευτικές και Προξενικές Αρχές στις οποίες υποβάλλονται ήδη οι σχετικές αιτήσεις από τους Έλληνες πολίτες έως και την Τρίτη 31 Μαρτίου 2009.

Οι ενδιαφερόμενοι εκλογείς πρέπει να προσέλθουν με το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή το Διαβατήριο τους στην ελληνική προξενική αρχή του τόπου διαμονής τους και να υποβάλουν δήλωση ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στην προξενική τους περιφέρεια (κατάσταση των Ελληνικών Προξενικών Αρχών στη Γερμανία μπορεί να αναζητηθεί στην εδώ ιστοσελίδα της Πρεσβείας).

Τις ανωτέρω δηλώσεις μπορεί να υποβάλει και νόμιμα εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος.

Όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και εκτυπωτή μπορούν να συμπληρώσουν οι ίδιοι τη δήλωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr – πατήστε την επιλογή: Αίτηση Έλληνα εκλογέα κατοίκου Ε.Ε.), να την εκτυπώσουν και στη συνέχεια να την καταθέσουν στην αρμόδια προξενική αρχή. Πληροφορίες για τον τρόπο συμπλήρωσης της φόρμας καθώς και για τα εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείτε να δείτε εδώ (αρχείο τύπου .doc).

Την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας οι εκλογείς θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα με το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή το Διαβατήριο τους.

Διευκρινίζεται ότι οι εκλογείς που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν στο εξωτερικό και που ενδεχομένως θα βρίσκονται στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών (07/06/2009) έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν ψηφίσει την προηγουμένη στη χώρα διαμονής τους.


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Πρεσβείας Βερολίνου

Σχολιάστε

Filed under Απόδημοι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s