Ερώτηση για το Πόρτο Κατσίκι της βουλευτού Κέρκυρας και Πολιτικής Εκπροσώπου για θέματα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΣΔΔΑ, Τουριστικής Ανάπτυξης, κατέθεσε στις 25/2/2009 η βουλευτής Κέρκυρας και Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, με θέμα: «Ασφάλεια Επισκεπτών στο Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

«Όπως είναι γνωστό, οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των επισκεπτών στην πολυβραβευμένη παραλία «Πόρτο Κατσίκι», στο Δ.Δ. Αθανίου του Δήμου Απολλωνίων, μιας από τις ωραιότερες παραλίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά όλου του κόσμου.

angela_gerekou Όπως προκύπτει σαφώς και από επιστημονική έκθεση (9/10/2008) του Τομέα Γεωγραφίας & Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εφόσον διαπιστώνεται το πρόβλημα, αλλά και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι για την παραλιακή ζώνη στο Πόρτο Κατσίκι, απαιτείται ολοκληρωμένη παράκτια

γεωλογική / γεωμορφολογική μελέτη της ευστάθειας των πρανών, ώστε να προστατευθούν οι χρήστες της παραλίας από τυχόν καταπτώσεις, οι οποίες ήδη έχουν κοστίσει σε τραυματισμούς πολιτών.  Αν οι κατολισθήσεις γίνονταν κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου θα θρηνούσαμε ανθρώπινες ζωές με ότι αυτό σημαίνει για τα θύματα, τις οικογένειες τους αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό, αναφέρεται επίσης. Στην ίδια έκθεση, σημειώνεται ότι η δεδομένη σεισμική διέγερση της ευρύτερης περιοχής επιτείνει τον κίνδυνο για τους λουόμενους και ο κίνδυνος για καταστροφικά αποτελέσματα είναι πλέον υπαρκτός.

Η εν λόγω έκθεση, καταλήγει, με την επισήμανση ότι θεωρείται επιβεβλημένο όπως ο Δήμος Απολλωνίων αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, όπως Τουριστικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Ν/Α κ.α. να γίνει μια ολοκληρωμένη Γεω-περιβαλλοντική μελέτη με αντικείμενο τη διερεύνηση των φυσικών και ανθρώπινων αιτιών που είναι υπέυθυνα για την εκτεταμένη διάβρωση (οπισθοχώρηση) των Δ/ΝΔ παραλιών της Νήσου Λευκάδας και ειδικότερα των τουριστικών παραλιακών ζωνών Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Γυαλός, παραλία Κομηλίου, αποσκοπώντας στην παραγωγή εκείνων των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον ορθολογικό σχεδιασμό των έργων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης αλλά και στην προστασία των επισκεπτών στο Πόρτο Κατσίκι. Επιγραμματικά, προτείνονται:

 • Μελέτη όλων των φυσικών παραμέτρων (γεωλογικών, γεωμορφολογικών και παράκτιων ωκεανογραφικών) που διαμορφώνουν την παραλιακή ζώνη και επηρεάζουν τη σταθερότητα των ακτών,
 • Αποτύπωση και αξιολόγηση των ανθρωπίνων παρεμβάσεων (άμεσων και έμμεσων) και
 • Πρόταση μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των αιγιαλών στις παραπάνω θέσεις.
Η παραλία "Πόρτο Κατσίκι", η πιο γνωστή στο νησί της Λευκάδας και μία από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου.

Η παραλία "Πόρτο Κατσίκι", η πιο γνωστή στο νησί της Λευκάδας και μία από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου.

Για την υλοποίηση και το κόστος της μελέτης προτείνεται να ακολουθηθεί η ανάλογη διαδικασία με αυτό των ΒΔ ακτών της Λευκάδας που έχει αναλάβει το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος και χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το κόστος της θα είναι της τάξης των 80-100.000 ευρώ και η διάρκεια της 18 μήνες, καθώς απαιτούνται πραγματικές και επιτόπιες παρατηρήσεις που θα καλύπτουν ένα ολόκληρο χρόνο.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τα παραπάνω, υπενθυμίζουμε το με αρ. πρωτ. 7140/3-10-2008 έγγραφο του Δήμου Απολλωνίων του Ν. Λευκάδας, προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως επίσης αρ. πρωτ. 7430/ 15-10-2008 του Δήμου Απολλωνίων του Ν. Λευκάδας προς τον Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, Τουριστικής Ανάπτυξης, τον Υπουργό ΥΠΕΣΔΔΑ, τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τον Βουλευτή Λευκάδας της Ν.Δ., την Ν.Α. Λευκάδας, όπου προκύπτει σαφώς πως ο οικείος Δήμος έχει αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

 1. Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα του ζητήματος, σε συνέχεια και του με αρ. πρωτ. 7430/ 15-10-2008 του Δήμου Απολλωνίων του Ν. Λευκάδας, που σας έχει κοινοποιηθεί, ποιες είναι οι σχετικές ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί μέχρι σήμερα;
 2. Οι πολιτικές ηγεσίες των συνερωτώμενων Υπουργείων, τι προτίθενται να πράξουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ασφάλειας των επισκεπτών στο Πόρτο Κατσίκι, αλλά και το πρόβλημα της διάβρωσης των μοναδικών ακτών της Δυτικής Ελλάδας;
 3. Ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών και τελικά την αποτροπή κάποιου τραγικού γεγονότος που μπορεί να προκληθεί στην εν λόγω περιοχή, το οποίο όπως γίνεται αντιληπτό, θα προκαλέσει άλλο ένα σοβαρότατο πλήγμα στην διεθνή εικόνα της χώρας μας;»

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κ. Άντζελας Γκερέκου

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Δανεισμένα, Ειδήσεις, Παραλίες Λευκάδας, Περιβάλλον, Τουρισμός

One response to “Ερώτηση για το Πόρτο Κατσίκι της βουλευτού Κέρκυρας και Πολιτικής Εκπροσώπου για θέματα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου

 1. παλιοβορος

  Αλλο ενα επικυνδινο σημειο, για το κοσμο ειναι οι καταρακτες στο δημοσαρι.
  Στο σεισμο του Αυγουστου ειχαμε και θυμα αλλα ειχε την ατυχια να ειναι Τσεχος, και να πεθανει στα Γιανενα μετα απο μερικες ημερες.
  Τι εκαναν εβαλαν πινακιδα οτι ειναι δικη σου ευθυνη η διελευση,ουτε γατα ουτε ζημια,τωρα η οψιμη κ. Γκερεκου για να πει κατι εβαλε το θεμα, πορτο Κατσικι,τα φορτηγα θεριζουν κοσμο μεσα στη πολη της Κερκυρας,μια εκτροπη της κυκλοφοριας ειναι κατι που δεν το παλευει,κατεβηκε στη Λευκαδα να μας πει το αυτονοητο, το ξερουμε πολυ καλα, αυτο που δεν ξερουμαι ειναι ποσα μυρια θελει για μελετες και σε ποιες τσεπες τα κατευθυνη.
  Νερο στο χαβανι που λεμε,αν περιμενεις απο το υπουργειο να φτιαξει τετοια προβληματα,δεσαμε….
  Εδω η καταπατηση και λεηλασια ολοκληρου βουνου, βλεπε Σκαρος, ειναι ψιλα γαματα για τους εχοντες και κατεχοντες την εξουσια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s