Τα τοπωνύμια του χωριού Κολυβάτα και της γύρω περιοχής (Β’ Μέρος)


Μέρος Δεύτερο:

lambda μέχρι omega

Έχει γίνει διασταύρωση των τοπωνυμίων. Στην περίπτωση που δεν έγινε δυνατό να διασταυρωθεί κάποιο, τότε δεν το συμπεριλάβαμε στις πιο κάτω αναφορές. Στην καταγραφή των τοπωνυμίων βοήθησαν οι συγχωριανοί μου: Κώστας και Λάκης Κολυβάς (Μπερδεμπές), Ερωτόκριτος Νικ. Κολυβάς, Τιμόθεος Βρεττός (Πλιάτσικας) και Θωμάς Κονδυλάτος (Λοφός). Τους ευχαριστώ όλους. Πολύτιμο βοήθημα αποτέλεσε επίσης το βιβλίο του Τάσου Π. Κοντομίχη “Τα Τοπωνύμια της Λευκάδας” (Αθήνα 2000, Εκδόσεις Νεφέλη, Σελ. 29-44). Θα ήθελα τέλος να πω ότι ενδεχόμενα να έχουν παραλειφθεί κάποια ή άλλα να περιγράφονται λαθεμένα. Για διορθώσεις ή συμπληρώσεις είναι ευσπρόδεκτη η βοήθεια του καθενός Κολυβιάτη στη διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου :

kolivasf@googlemail.com

Η ανάρτηση του πρώτου μέρους έχει γίνει εδώ.

[Η τοποθεσία στου Πατέλα, λίγο πιο έξω από το χωριό, απέναντι και αριστερά από το μονοπάτι που οδηγεί στην παλιά βρύση του χωριού.]

patela

Λάκκοι, στoυς

= τοποθεσία με αμπέλια κυρίως, πάνω από τα Φρυνιά. Βρίσκεται προς το τέλος του μονοπατιού που αρχίζει από το Αλώνι, περνά την Κορτράχη και καταλήγει στην εκεί τοποθεσία.

Μαυροδάφνη, στή

= τοποθεσία κάτω από τη Φακίστρα όπου βρίσκονταν αμπέλια, όπως το αμπέλι του Στάθη Καραγιάννη που σώζεται μέχρι σήμερα. Πήρε προφανώς το όνομά της από το ομώνυμο κλήμα του αμπελιού.

Μεγάλη Πέτρα, στή

= τοποθεσία κάτω από τον Αη-Γιώργη και πάνω από τις αμυγδαλιές του Ρίπα. Εκεί βρίσκεται μια μεγάλη πέτρα που σχηματίζει διάδρομο στη μέση. Θυμάμαι όταν είμαστε παιδιά που πηδούσαμε από το ένα μέρος της πέτρας στο άλλο. Η θέα από εκεί προς την γύρω περιοχή είναι καταπληκτική

Μηλίσια, στα

= τοποθεσία. Έτσι ονομάζονταν ο παλιός δρόμος για το χωριό που περνούσε δίπλα από τις Σκάλες και ενώνονταν στο μικρό γεφύρι με τον καινούργιο δημόσιο δρόμο.

Μπαμπακιά, στη

= τοποθεσία πριν και αριστερά προτού φτάσουμε στα Φρυνιά όπου βρίσκεται ακόμη και σήμερα ένα ασβεστοκάμινο. Εκεί μούσκευαν πιο παλιά το λινάρι, που παράγονταν εν μέρει στο χωριό. Τοποθεσία με το ίδιο όνομα υπάρχει και στην Νικιάνα.

Μπαρίκη, στου

= τοποθεσία μέσα στο χωριό που περιλάμβανε τα σπίτια του Χρήστου και Κώστα Γέροντα καθώς και το Μαραγκέικο.

Μπενεβίτα, στου

= τοποθεσία μέσα στο χωριό, που άρχιζε από το μικρό γεφυράκι και έφτανε μέχρι το σπίτι του Γραμματέα και του Μνα.

Μπ(ου)κόνι, στο

= τοποθεσία που δεσπόζει ΒΑ του χωριού. Πρόκειται για δασωμένο, κυρίως με κυπαρίσια, αντέρεισμα.

Μπούχαλη, στη

= τοποθεσία με σπίτια στην έξοδο του χωριού, στο δρόμο που οδηγεί στη παλιά βρύση. Εκεί βρίσκονταν τα σπίτια του Νικολέτου Κολυβά, του Μπερδεμπέ, του Παναή, του Τσιρογιάννη (πατρικό του πατέρα μου), του Κουκουγιάννη κ.ά.

Ξεροχώρι, στο

= τοποθεσία πάνω από το μοναστήρι του Αη-Γιώργη, αριστερά από το μονοπάτι που βγάζει στους Σκάρους. Στην περιοχή υπήρχε παλιός οικισμός. Σώζονται μέχρι και σήμερα υπολείμματα κεραμιδιών.

Ξήλωμα, στο

= τοποθεσία έξω από το χωριό στο δρόμο που οδηγεί στη Νικιάνα. Απ’ εκεί αρχίζει να γίνεται ορατή η θάλασσα.

Παλιοβορός, στον

= τοποθεσία πάνω από τον Αη-Γιώργη. Στην περιοχή αυτή στάλιζαν παλιότερα τα κοπάδια με τα γιδοπρόβατα

Παλιόρογκα, στα

= τοποθεσία που την συναντάμε στο δρόμο που οδηγεί από το χωριό στους Σκάρους.

Παλιόβρυση, στην

= τοποθεσία πριν την παλιά βρύση και αριστερά από το λαγκάδι. Εκεί βρίσκεται και πηγάδι που είχε ανοίξει ο Καραγιάννης.

Παπά-Γερμανού, στου

= τοποθεσία. Έτσι λέγεται το ραχούλι πάνω από τη βρύση του χωριού.

Παπά το Πηγάδι, στου

= τοποθεσία δίπλα από το Μπερδεμπέικο πηγάδι, όπου βρίσκεται μια ελιά. Βρίσκονταν παλιότερα εκεί πηγάδι που τώρα έχει χωθεί.

Πατέλα, στου

= τοποθεσία. Έτσι λέγεται το ραχούλι απέναντι από το Πέρα Αλώνι. Βρίσκεται δεξιά από το λαγκάδι ανεβαίνοντας το μονοπάτι για τα Φρυνιά. Αποτελείται από ψιλή σαθρή πέτρα (ψωμόπετρα) και ήταν ιδανικό μέρος για τσουλήθρες.

Πέρα Αλώνι, στο

= τοποθεσία πίσω από το Αλώνι, πάνω από τις αμυγδαλιές του Μαράγγου.

Περδικαράτα, στα

= τοποθεσία με χωράφια πίσω και ΝΑ από το μοναστήρι του Αη-Γιώργη. Εκεί είχε μεταξύ άλλων και ο Πάγκαλος ένα μεγάλο χωράφι.

Περνάρι, στο

= τοποθεσία μέσα στο χωριό όπου βρίσκεται σήμερα το σπίτι του Λάκη Μπερδεμπέ. Δεν έγινε δυνατό να διασταυρωθεί η ονομασία.

Πετροσέλινα, στα

= τοποθεσία πάνω από τα Φρυνιά. Πήρε προφανώς το όνομά της από το ομώνυμο φυτό.

Πιτσικάδι, στο

= τοποθεσία πίσω από τη βρύση και κάτω από το Κανάλι (όπου βρίσκονταν η βρύση του χωριού Μαυρογιαννάτα). Ο Τάσος Κοντομίχης αναφέρει στο βιβλίο του ότι υπήρχαν εκεί πολλοί λόμποι με νερά που τους λέγαν πιτσικάδια.

Πλακωτά, στα

= τοποθεσία κάτω από το μοναστήρι του Αη-Γιώργη και πάνω από τον Αη-Νικόλα. Εκεί είχε χωράφια και αμπέλι ο Γραμματέας.

Σκάλες, στις

= τοποθεσία που αρχίζει από το δημόσιο δρόμο που οδηγεί στο χωριό, δίπλα από το μικρό γεφύρι, και φτάνει μέχρι το Ξήλωμα. Πρόκειται για εύφορη περιοχή με αμπέλια και χωράφια που απλώνεται προς τα πάνω σχηματίζοντας σκάλες.

Σκαλοθυρίδα, στη

= τοποθεσία μέσα στο χωριό, όπου βρίσκεται και το πατρικό μου σπίτι. Βρίσκεται στο μονοπάτι που κατεβαίνει από τον Αη-Νικόλα και συνεχίζει μέχρι τη Μπούχαλη.

Σκατλιάρη, στο

= τοποθεσία. Έτσι λέγεται το λαγκάδι που περνά δίπλα από το χωριό. Ο χώρος κάτω από το (μεγάλο) Γεφύρι του λαγκαδιού χρησίμευε παλιότερα και ως δημόσιο ανδρικό αποχωρητήριο.

Σωκήπια, στα

= τοποθεσία κάτω από το δρόμο όπως μπαίνουμε στο χωριό και δίπλα από τις Καρυές όπου βρίσκονταν και ένας κήπος του Θοδωρή Βρεττού (Τανάλια).

Φαγανού, στου

= τοποθεσία δίπλα από το Μπ(ου)κόνι και πάνω από τον Αη-Γιώργη. Εκεί είχε παλιότερα ο Νιόνιος του Παναή αμπέλι και ελιές.

Φακίστρα, στη

= τοποθεσία πίσω από το πατρικό μου σπίτι και αριστερά από το μονοπάτι που κατεβαίνει από τον Αη-Νικόλα και οδηγεί στο χωριό. Ίσως να πήρε την ονομασία από τις φακές που σπέρνονταν παλιότερα εκεί.

Φριάς, στο

= τοποθεσία όπου βρίσκεται ένα παλιό κοινοτικό πηγάδι (φρέαρ), αριστερά από το δρόμο που οδηγεί από το χωριό στο διπλανό χωριό Μαυρογιαννάτα.

Φρυνιά, στα

= τοποθεσία έξω από το χωριό όπου διασχίζεται από ξεροπόταμο. Εκεί υπάρχει αναβρύζουσα λόμπα που κρατεί νερό όλες τις εποχές. Παλιά θυμάμαι πίναμε καμιά φορά από εκεί νερό. Το καλοκαίρι οι τσοπαναραίοι πότιζαν εκεί τα κοπάδια τους.

Φτελιά, στη

= τοποθεσία όπου βρίσκεται η παλιά βρύση του χωριού που φημίζονταν παλιότερα για το νερό της.

[Το Μπ(ου)κόνι που δεσπόζει στα βορειανοατολικά του χωριού]

mpkoni

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Κολυβάτα, Λαογραφία, Παράδοση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s