Για το θάνατο του Λευκάδιου Χερν στο «Νουμά» και η ληξιαρχική πράξη γέννησης – βάπτισής του

Το άρθρο δημοσιεύτηκε ανωνύμως -με το ψευδώνυμο Chiensis- στην εφημερίδα «Νουμάς» (Εφημερίδα πολιτική-κοινωνική-φιλολογική), Τομ. 2, Αρ. 116 (1904) απ’ όπου και το αντιγράφουμε. Μη σας φανούν παράξενες κάποιες γλωσσικές ακρότητες του κειμένου. Βρισκόμαστε στην εποχή του γλωσσικού κινήματος του δημοτικισμού και ο «Νουμάς» -ιδρύθηκε στις αρχές του 1903 από το Δ. Ταγκόπουλο- είναι το πιο μαχητικό έντυπο του κινήματος αυτού.

noumas

[ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ HEARN
Τις προάλλες διαβάσαμε στου Reuter τα τηλεγραφήματα το θάνατο του στο Τόκιο. Μια Λιβερπουλέζικη φημερίδα σημειώνει τακόλουθα για δαύτον και τα μεταφράζω για τους αναγνώστες του αγαπητού μου «Νουμά». Είτανε καθώς θα δήτε μισο-Ρωμιός.]
Chiensis

Η προτομή του Λευκάδιου Χερν (Koizumi Yakumo) στο Πάρκο Παραλίας στη Λευκάδα

Η προτομή του Λευκάδιου Χερν (Koizumi Yakumo) στο Πάρκο Παραλίας στη Λευκάδα

«Ο Λευκάδιος Hearn γεννήθηκε στην Αγία Μαύρα στα 1850 από πατέρα Ιρλαντέζο και μάννα Ρωμιά και μπορεί σωστά να ονομαστή ένας από κείνους που έκαναν την Αγγλο-Γιαπωνέζικη συμμαχία. Στα 1869 πήγε στην Αμερική και άρχισε το στάδιο του δουλεύοντας σ’ ένα τυπογραφείο. Έπειτα σιγά σιγά έγινε δημοσιογράφος. — Με τον καιρό και την ικανότητά του που κοντοπλάκωνε

τη μεγαλοφυία, κατάντησε να θεωρείται άνθρωπος σπουδαίος.

Στα 1890 πήγε στη Γιαπωνία, έγινε υπήκοος Γιαπωνέζος και πήρε γυναίκα του τόπου· από τα 1896 ίσια με τα 1903 παράδινε Αγγλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο του Τόκιου.

Είναι πολύ γνωστός από τα σκίτσα του για τη Γιαπωνέζικη ζωή, τα οποία μας φανέρωσαν πως είχε μέσα του αληθινή ποίηση. Καταλαβαίνοντας το Γιαπωνέζικο χαρακτήρα καλήτερα από κάθε άλλον Ευρωπαίο, μπόρεσε να δείξη στην Ευρώπη τα ευγενή χαρακτηριστικά των νέων συμπατριωτών του, την τρυφερότητα του χαρακτήρα τους, τον πατριωτισμό τους το μεγάλο, την ευσέβεια τους. –Όποιος μελέτησε το βιβλίο του τον «Κόκορο» ή «όξω στην Ανατολή» δε μπορούσε να έχη καμιά αμφιβολία πως η Γιαπωνία, θάδειχνε στο σημερινό τον πόλεμο, τις ηρωϊκές αρετές των στρατιωτών και των ναυτών της, αρετές που φανερώθηκαν σε κάθε περίσταση από την επίθεση των τορπιλλών στις 3 του περασμένου, ίσια με τη μάχη του Λιαογιάγκ.

Όλα αυτά είναι ολοφάνερα στα έργα του. Τάβλεπε με μάτι ποιητή· πολλές φορές κατήντησε προφήτης και οι παρατηρήσες του για την Γιαπωνέζικη την καθημερινή ζωή είναι γραμμένες σε ύφος που θα ζήσει γιατί έχει μεγάλη ντελικατέτζα και λαμπρούς στοχασμούς».

(Μετάφραση Chiensis)


ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ – ΒΑΠΤΙΣΕΩΣ
ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ (1850)


«Αρ. πρωτ. 334

Εν Αγία Μαύρα της δώδεκα Ιουλίου 1850 χίλια οκτακόσια πενήντα έτος Νέον.

Κατάστρωσις της σημερινής ληφθείσης πράξεως.

Αγία Μαύρα χιλίων οκτακοσίων πενήντα Ιουνίου εικοσιέξ έτος παλαιόν εν ώρα εννάτη μετά μεσημβρίαν. Εβαπτίσθη υπ’ εμού του υποφαινομένου εφημερίου της ενταύθα εκκλησίας της οσιομάρτυρος Παρασκευής εν παιδίον αρσενικόν προσφρεθέν μοι παρά της Ευγενούς Κυρίας Ρόζας Κασιμάτη του Αντωνίου εκ Κυθήρων, αλλά κάτοικος εδώ και σύζυγος του απόντος Δόκτορος Καρόλου Μπουχ Ερν, Ιρλανδού Κόμητος Ανεσλμέθ, ιατρού της Αυτής Βρετανικής Μεγαλειότητος, βεβαιώσασά με ότι είναι παιδίον της νόμιμον, γενήσασα αυτό εις τας δεκαπέντε του τρέχοντος μηνός Ιουνίου Έτους Παλαιόν εν ώρα τετάρτη πριν μεσημβρίας και ανεδέχθη αυτό ο ευγενής Δρ Κύριος Ιωάννης Καββαδίας ποτέ Νικολάου εκ της πόλεως, ωνομάσας αυτό Πατρίκιον Λευκάδιον επί παρουσία των μαρτύρων Κυρίων Δημητρίου Λογοθέτη ποτέ Σπυρίδωνος και Σπυρίδωνος Βιτζινά του Γεωργίου, αμφοτέρων εκ της πόλεως εχόντων την κατά νόμον ηλικίαν. Η παρούσα πράξις υπογράφεται παρά των μαρτύρων και παρ’ εμού, ούσης της μητρός αγραμμάτου ως λέγει.

Δημήτριος Λογοθέτης π. Σπυρίδωνος μαρτυρώ.
Σπυρίδων Βιτζινάς π. Γεωργίου μαρτυρώ.
Θεοφάνης ιερομόναχος Μελισσινός εφημέριος.

Ίσον απαράλλακτον τω πρωτοτύπω

Θεοφάνης ιερομόναχος Μελισσινός εφημέριος.
(Υπογρ. δυσανάγνωστος)

Ληξίαρχος

Εκ των φύλλων 21β, 22, 22β του βιβλίου Γενετηρίου, 28 Μαΐου 1850 εν πόλει Αγία Μαύρα.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ: Η χρονολογία γεννήσεως αντιστοιχεί εις την 22.6.1850 του συγχρόνου ημερολογίου».


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ηχώ της Λευκάδος» (Φεβρουάριος 1973).

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Επιφανείς Λευκάδιοι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s