«Για τη Γη μας και τα παιδιά που αγαπάμε…»

Βρώμικη πόλη η Λευκάδα. Τα χωριά της στην ίδια κατάσταση. Όπου κι αν κοιτάξει κανείς  θα δει κάθε λογής  σκουπίδια: στους δρόμους, τα πάρκα, τις παραλίες… μέχρι και τα νεκροταφεία, όπου ως γνωστόν οι πεθαμένοι δεν παράγουν και πολλά. Όπως και η φύση επίσης. Τι κι αν φώναζαν οι πρόγονοί μας ότι «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά»!

Εμείς όμως οι Λευκαδίτες είμαστε σε γενικές γραμμές καθαροί και νοικοκυραίοι. Σε σημείο μάλιστα που χαλάμε καμιά φορά τις χελιδονονοφωλιές στα σπίτια μας για να μην λερώνονται τα μπαλκόνια  κι οι αυλές μας από τις κοτσιλιές. Με τις παραλίες όμως τώρα το χειμώνα το κακό παραγίνεται. Για άλλους λόγους βέβαια.  Δεκάδες οι παράνομες χωματερές σ’ όλο το νησί, που έχω δει ο ίδιος με τα μάτια μου. Και πόσες δεν έχω δει ακόμη! Όπου τον βολεύει τον καθένα αφήνει τα σκουπίδια του.  Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε μέρη  με οδική πρόσβαση. Μέσα σε λαγκάδια, σε ρέματα, μικρά και μεγάλα. Και τα σκουπίδια αυτά θα καταλήξουν κάποτε με μαθηματική ακρίβεια στον φυσικό τους αποδέκτη, τη θάλασσα. Και η θάλασσα με τη σειρά της θα τα εκβράσει τώρα το χειμώνα… που αλλού; Στις ακτές φυσικά.

Μετά απ’ αυτή τη μικρή εισαγωγή περνάμε στο θέμα. Τους αξίζει ολονών, των πιο κάτω αναφερομένων, ένα μεγάλο μπράβο για την πρωτοβουλία τους. Να μαζέψουν δηλαδή με προσωπική δουλειά τα σκουπίδια που ξέβρασε η θάλασσα στην Αμόγλωσσα. Διαφορετικά, πράγματι θα τα έχωναν, όπως αναφέρουν, στην άμμο οι μπουλτόζες που εκτελούν έργα στην περιοχή -αφαίρεση μάλλον τμήματος της αμμόγλωσσας- με σκοπό το πλάτεμα του διαύλου. Οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου Λευκάδας ίσως να αισθάνονται ότι είναι αναρμόδιες γι’ αυτή τη δουλειά.

ammoglossa-protovoulia_01

«Ας δράσουμε όλοι μαζί, για τη Γη μας  και τα παιδιά που αγαπάμε» έγραφαν σε ένα κάλεσμα στα Ελληνικά και Αγγλικά που είχαν αφήσει στην περιοχή. Το υπόγραφαν οι Ζυλιέτ, Νταμιέν, Τιτουάν και… ο Βασίλης, που φαίνεται να μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Να ‘ναι καλά τα παιδιά.

[Πριν τον εθελοντικό καθαρισμό της ακτής…]

ammoglossa-protovoulia_02

[… και μετά]

ammoglossa-protovoulia_03

[Πλούσια η συγκομιδή… Ελπίζουμε οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου να έχουν ήδη συλλέξει τις σακκούλες τουλάχιστον με τα σκουπίδια]

ammoglossa-protovoulia_04

1 σχόλιο

Filed under Δήμος Λευκάδας, Κοινωνικά θέματα, Παραλίες Λευκάδας, Περιβάλλον, Στραβά κι ανάποδα

One response to “«Για τη Γη μας και τα παιδιά που αγαπάμε…»

  1. spiros_d

    Σήμερα, Τετάρτη 16/02/09, ώρα 09:30, οι σακούλες είναι ακόμα εκεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s