Χειμερινά σεμινάρια του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» στη Λευκάδα

Το Μουσικό Εργαστήριο Λαβύρινθος με τη μόνιμη εμψύχωση και συνεργασία του Ross Daly, διοργανώνει στη Λευκάδα σεμινάρια από τις 28 Ιανουαρίου έως και τις 29 Μαρτίου 2009 με μουσικούς από όλο τον κόσμο.

me1 me2
Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας
Ωράριο: 1η ημέρα 17.00-20.00, 2η ως 6η ημέρα 10.00-13.00 και 17.00-20.00
Τιμή: 250 Ευρώ με διαμονή και πρωινό, 310 Ευρώ με διαμονή, πρωινό και βραδυνό φαγητό στο Εστιατόριο «ΕΥ ΖΕΙΝ»
Ξενοδοχείο: ΣΑΝΤΑ ΜΑΥΡΑ, Τηλ.: 26450 213089
Πληροφορίες – Εγγραφές: 2810 741027, info@labyrinthmusic.gr
Αριθμός λογαριασμού για καταθέσεις διδάκτρων: EUROBANK EFG 0026-0403-53-0100267846, GR 0202604030000530100267846, SWIFT CODE: EFG BGRAA, Ονόματα δικαιούχων: Κορνάρος Δημήτρης, Ross Daly, Κέλλυ Θωμά
Μην ξεχνάτε να αναφέρετε το όνομά σας και τον τίτλο του σεμιναρίου
Οργανωτής: Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος»
Website: http://www.labyrinthmusic.gr

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

28/1-2/2 Goksel Baktagir, κανονάκι

4-9 /2 Υurdal Tokcan, ούτι

18-23/3 Ζοhar Fresco, κρουστά

24-29/3 Daud Khan Sadozai, Αφγανικό ραμπάμπ

Ο πυρήνας του εγχειρήματoς του Μουσικού Εργαστηρίου ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ είναι αναμφίβολα ο εκπαιδευτικός τομέας. Γύρω από αυτόν διοργανώνει συχνά σεμινάρια και master – classes που διεξάγονται από κορυφαίους μουσικούς από όλον τον κόσμο. Η Κρήτη (όπου βρίσκεται το Μουσικό Εργαστήρι) αποτελούσε για αιώνες σταυροδρόμι και σημείο συνάντησης για τους πολιτισμούς που προέρχονταν από όλη τη Μεσόγειο καθώς και από πολλές άλλες μακρινές χώρες. Η Κρήτη φυσικό δεν είναι το μοναδικό μέρος στο οποίο έγιναν τέτοιου είδους πολιτιστικές ανταλλαγές. Πραγματικά, όλες οι μεγάλες μουσικές παραδόσεις του κόσμου οφείλουν τον πλούτο τους στην αλληλεπίδραση ανάμεσα σε όλους τους ιστορικούς πολιτισμούς.

Γενικά, για τους συντελεστές αυτού του εγχειρήματος: «ένα υγιές μέλλον για τη μουσική εξαρτάται πάρα πολύ από τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας και όχι από την επιβολή συγκεκριμένων πολιτιστικών σχημάτων που πηγάζουν από οικονομικό ισχυρό έθνη μέσω της βιομηχανίας της διασκέδασης. Πολλές από τις πιο αξιοσημείωτες και σημαντικές παραδόσεις κινδυνεύουν, είτε από ισοπέδωση και εξαφάνιση από τα πολιτικό και τα εμπορικό συμφέροντα του δυτικού κόσμου, είτε από απολίθωση και αλλοτρίωση σε αλλόκοτα αντίγραφα που αντανακλούν μιαν άλλη εποχή, δίχως την δυναμική τους δημιουργικότητα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι τοπικές μουσικές παραδόσεις όλου του κόσμου αξίζουν έναν τεράστιο σεβασμό και ότι στην καθεμία από αυτές οφείλεται ένας ισάξιος ρόλος στον παγκόσμιο πολιτιστικό διάλογο.

Ο διάλογος αυτός δεν στοχεύει στη δημιουργία μιας και μοναδικής ομογενούς κουλτούρας, αντιθέτως δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην διατήρηση και την καλλιέργεια της ακεραιότητας και της μοναδικότητας ακόμα και του πιο αφανούς τοπικού ιδιώματος, ενώ ταυτόχρονα παροτρύνει για απροκατάληπτη διάθεση απέναντι στους πολιτισμούς όλων των άλλων λαών.

Κάθε μουσική παράδοση πρέπει να προσεγγιστεί με τους δικούς της όρους μέσα στο περιβάλλον των δικών της αξιών. Ποιοτικές συγκρίσεις ανάμεσα σε διαφορετικές μουσικές παραδόσεις που στηρίζονται αποκλειστικό στα κριτήρια της μιας ή της άλλης είναι αποδεδειγμένα ανώφελες και οδηγούν μόνο σε λανθασμένα συμπεράσματα τα οποία μάλλον εμποδίζουν τη διαπολιτισμική κατανόηση, παρά την προάγουν».

Τα σεμινάρια και τα master – classes που διοργανώνονται στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος δεν στοχεύουν μόνο στο να βοηθήσουν τους μαθητές να μάθουν απαραίτητες τεχνικές και θεωρητικές πληροφορίες, αλλά ταυτόχρονα να τους παροτρύνουν να έλθουν πιο κοντό στο πνεύμα της παράδοσης την οποία μελετάνε, και τελικό να εισχωρήσουν σε αυτόν τον κόσμο, μέσα στον οποίο κάθε μουσική παράδοση δεν είναι τίποτε όλο από ένα από πολλά συστατικά. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων που διοργανώνονται, οι δάσκαλοι και οι μαθητές βρίσκονται συνεχώς σε μια παρέα. Εκτός από το χρόνο που διατίθεται σε συγκεκριμένα μαθήματα, παίζουν μουσική μαζί, τρώνε μαζί, συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συγκρίνουν ιστορίες κτλ. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την εκμάθηση τεχνικής και ρεπερτορίου, αλλά και την προσέγγιση αυτών των συχνό απρόσιτων παραδόσεων που εκπροσωπούν οι δάσκαλοι, σε ένα πολύ οικείο κλίμα και με μια ιδιαίτερα προσωπική διάσταση.

Το κάθε σεμινάριο διαρκεί 6ημέρες. Οι μαθητές παρακολουθούν καθημερινά δύο τρίωρα μαθήματα τεχνικής στο όργανο, μουσική φρασεολογία, θεωρία και ιστορία της μουσικής. Παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε «μουσικές παρέες» μαζί με το δάσκαλο και τους άλλους μαθητές.

Για την αντιγραφή ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

———————————————————————————————————–

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των διοργανωτών: http://www.labyrinthmusic.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Εκδηλώσεις, Λευκάδα, Πολιτισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s