Το πρόγραμμα «Ιατρική απόβαση στα νησιά»

«Ανάσα ζωής» για τους κατοίκους και τους επισκέπτες νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους δίνουν κάθε καλοκαίρι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Ιατρική απόβαση στα νησιά». Εδώ και 14 χρόνια τεταρτοετείς και πλέον φοιτητές ιατρικής πραγματοποιούν εξορμήσεις στα νησιά προκειμένου να στηρίξουν το έργο των Κέντρων Υγείας σε περιοχές όπου οι ελλείψεις στον τομέα της υγείας είναι πολλές.

nisia

«Το ενδιαφέρον των φοιτητών είναι μεγάλο και για το λόγο αυτό γίνεται κλήρωση προκειμένου να επιλεγούν τα άτομα που θα συμμετάσχουν», αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ το μέλος της επιτροπής του προγράμματος Βάνα Ζαχαριά. Όπως σημειώνει, κάθε χρόνο κληρώνονται περίπου τετρακόσιοι φοιτητές που επισκέπτονται ο καθένας και κάποιο νησί. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) που υλοποιεί το πρόγραμμα με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του υπουργείου Παιδείας. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται τα έξοδα για τη διαμονή των φοιτητών.

Τα νησιά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι η Χάλκη, η Αστυπάλαια, η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κως, οι Λειψοί, η Σκύρος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κέα, η Σέριφος, η Ίος, η Κίμωλος, η Αλόννησος, η Τήνος,

η Λευκάδα,

οι Παξοί, τα Κύθηρα, η Κέρκυρα, η Ιθάκη, η Σκόπελος, η Νάξος, η Χίος και η Σάμος.

Περιγράφοντας τις προσωπικές της εμπειρίες από την παραμονή της στη Σαντορίνη η φοιτήτρια Χάρις Δαμιανού επισημαίνει ότι το καλοκαίρι ο φόρτος εργασίας του Κέντρου Υγείας είναι τεράστιος λόγω του μεγάλου αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται το νησί. «Δε θα ξεχάσω τον κύριο από την Αυστραλία που ήταν άρρωστος και ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει τις τελευταίες του διακοπές. Τραυματίστηκε σε τροχαίο και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Δεν παραπονέθηκε στιγμή παρά τον πόνο του και μας ευχαριστούσε συνεχώς», σημειώνει η κ. Δαμιανού.

Ο συνάδελφός της Νίκος Κουλούδης που βρέθηκε και ο ίδιος στη Σαντορίνη αναφέρει ότι τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν συνήθως οι γιατροί είναι τροχαία ατυχήματα κυρίως τουριστών. «Η εμπειρία μας από πρακτικά ζητήματα, όπως τα καρδιογραφήματα, η αντιμετώπιση του τραυματία και η περιποίηση των καταγμάτων ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς στις ιατρικές σχολές δεν δίνεται πάντα ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που θεωρούνται απλά», τονίζει.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θήρας, Άγγελος Ρούσσος επισημαίνει ότι ενώ ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού είναι 15.000 κάτοικοι, τους θερινούς μήνες λόγω του τουρισμού ο πληθυσμός φτάνει ακόμη και τους 150.000 κατοίκους. Το Κέντρο Υγείας και το δεκαμελές, στην καλύτερη περίπτωση, δυναμικό του δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε γιατρούς γενικής ιατρικής, γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και παραϊατρικό προσωπικό. Στο ίδιος μήκος κύματος ο αντιδήμαρχος Αλοννήσου, Δημήτρης Ουρανίτσας αναφέρει ότι οι ανάγκες στον τομέα της υγείας είναι μεγάλες και επισημαίνει ότι θα ήταν χρήσιμο να επεκταθεί το πρόγραμμα «ιατρική απόβαση στα νησιά» και τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να ανακουφιστεί ο τοπικός πληθυσμός.

Πηγή: www.ana-mpa.gr via   www.ithacos.gr

Σχολιάστε

Filed under Δανεισμένα, Κοινωνικά θέματα, Λευκάδα, Τουρισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s