Όχι στις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς φοιτητών στην Κεφαλονιά

Το Συντονιστικό των Φορέων της Εκπαίδευσης στο Νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης, με αφορμή τη σύλληψη δύο φοιτητών (μετά από παρακολούθηση και καταδίωξη – κατά δήλωση του Αστυνομικού Διευθυντή) και τον ξυλοδαρμό τους, τονίζει τα εξής:

dakrigo-0811

Το γεγονός εντάσσεται στην εντεινόμενη προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού και της νεολαίας από το σύστημα, την κυβέρνηση της ΝΔ και όλους όσους ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της πλουτοκρατίας για την «αντιμετώπιση» της κρίσης. Τα μέτρα που παίρνονται στο όνομα της κρίσης και ειδικότερα: α) η παροχή δισεκατομμυρίων στους τραπεζίτες, τους μεγαλέμπορους, τους βιομηχάνους, τα οποία οδηγούν στην κατάρρευση όλων των κοινωνικών δομών (ασφαλιστικό – κλοπή αποθεματικών ταμείων, διάλυση συστήματος υγείας – πρόνοιας κ.ο.κ.) β) οι μαζικές απολύσεις και η επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις (65ωρο, διαχωρισμός του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» – απλήρωτο, εκ περιτροπής ανασφάλιστη εργασία κ.λ.π.). γ) η επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός (ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ένταση της ταξικής κατηγοριοποίησης σχολείων – μαθητών κ.ο.κ.). Σε αυτή την πολιτική που έχει καθοριστεί από την ΕΕ και που εφαρμόζουν πότε η ΝΔ πότε το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα αντιδράσουν. Γι αυτό η κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία γίνεται προσπάθεια όχι μόνο να ενταθεί αλλά και να έχει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή συναίνεση.

Στην Κεφαλονιά οι κινητοποιήσεις της νεολαίας και του λαού, ήταν μαζικές, μαχητικές, με συνθήματα που δεν περιορίζονταν μόνο στο ρόλο των αστυνομικών οργάνων αλλά που αποκάλυπταν το ρόλο του αστικού κράτους και των πολιτικών υπεύθυνων για την δολοφονία. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν περιφρουρημένες από το οργανωμένο κίνημα, τους ίδιους τους νεολαίους και τους εργάτες. Η έκρηξη της οργής διοχετεύθηκε σε πολιτική κατεύθυνση και στο συντονισμό ταξικού – εργατικού και μαθητικού κινήματος. Γι αυτό στο Νομό μας δεν βρήκαν έδαφος οι επαγγελματίες προβοκάτορες και δεν υπήρξαν καταστροφές σε μαγαζιά – αυτοκίνητα κ.λ.π. που έζησαν άλλες περιοχές της χώρας.

Μετά από πολλά χρόνια ξαναεμφανίστηκε η εικόνα ανδρών με εξάρτηση των ΜΑΤ στο Νομό. Οι ρίψεις χημικών και δακρυγόνων ενάντια σε απλό κόσμο την Τρίτη 9 Δεκέμβρη και την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη ήταν απαράδεκτες. Οι πολιτικές δυνάμεις και οι παράγοντες που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την ανώνυμη πρόσκληση φοιτητών των ΤΕΙ σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας για το φόνο του 15χρονου την Τρίτη, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη. Ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη και γιατί δεν συνέβαλε στην περιφρούρηση της συγκέντρωσης αυτής και γιατί δεν παρενέβη άμεσα – καταλυτικά για το σταμάτημα της αστυνομικής δράσης και γιατί δεν καταδίκασε δημόσια τη δράση αυτή. Η αποθέωση του αυθόρμητου, συνιστά, έμμεσα αλλά ουσιαστικά, πτυχή στις πολύπλευρες επιθέσεις απέναντι στο συνειδητό οργανωμένο κίνημα και τη συμπόρευση της νεολαίας με τις ταξικές δυνάμεις. Η υπονόμευση της συνειδητής δράσης αποδεικνύεται κατάλληλο έδαφος για το στήσιμο πράξεων δυσφήμησης της ίδιας της έννοιας της μαζικής πάλης και νομιμοποίησης της καταστολής. Από τις ρίψεις χημικών κινδύνευσαν όχι μόνο οι ζωές όσων εκδήλωναν την αντίθεσή τους στο φόνο του 15χρονου μαθητή αλλά και οι ζωές των ανθρώπων στις εργατικές κατοικίες, το νοσοκομείο και το γηροκομείο.

Η συστηματική διασπορά φημών περί επεισοδίων κ.λ.π. ήταν κατευθυνόμενη, η οποία δυστυχώς υιοθετήθηκε και πήρε δημοσιότητα από τον ίδιο τον κ. Νομάρχη. Στόχο η φημολογία δεν είχε την προστασία της περιουσίας των επαγγελματιών και εμπόρων αλλά τη δυσφήμηση των κινητοποιήσεων και την καλλιέργεια κλίματος φόβου στο λαό. Ιδιαίτερα η αναφορά του Αστυνομικού Διευθυντή στο Νομό πως: «είχαμε πληροφορίες ότι υπάρχουν αλβανοί μέσα στη συγκέντρωση και θεωρήσαμε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να επέμβουμε», όπως αναφέρετε σε σχετικό δημοσίευμα, είναι απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη. Γίνεται προσπάθεια για καλλιέργεια μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και στροφή ενός μέρους του λαού σε αντιπαράθεση με τους οικονομικούς μετανάστες και τους αγώνες. Οι συλλήψεις μεταναστών έχουν ενταθεί.

Ο πυροβολισμός που «έπεσε» την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη, από «περίοικο» (;) στη ΒΙΠΕ Αργοστολίου ήταν αποτέλεσμα αυτής της κατευθυνόμενης έντασης. Στο κάλεσμα για να «πάρουν οι νοικοκυραίοι το νόμο στα χέρια τους» πρωτοστάτησαν ορισμένα ΜΜΕ (Αυριανή κ.λ.π.) και έπαιξαν ρόλο πανελλαδικά χρυσαυγίτες και άλλοι επαγγελματίες συνεργάτες του αστικού κράτους, που πολλές φορές εμφανίζονται σαν κουκουλοφόροι. Άλλωστε, ο πυρήνας των κουκουλοφόρων έχει στηθεί σε αγαστή συνεργασία με το «βαθύ» κράτος, τις μυστικές υπηρεσίες και τον ξένο παράγοντα. Για το «χαΐδεμά» τους υπάρχει πολιτική κατεύθυνση, την οποία «διαχειρίζονται» μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ και όχι μόνο. Η απομόνωση και προβολή των όποιων επεισοδίων, οι ρίψεις δόσεων «εθνικής ομοψυχίας», το κάλεσμα για σταμάτημα των απεργιακών κινητοποιήσεων, η ταύτιση των συνεπειών της κρίσης με το κόστος των καταστροφών στις μεγάλες πόλεις, προλειαίνουν το έδαφος για ακόμη περισσότερα κατασταλτικά μέτρα. Πανελλαδικά, ενώ οι επαγγελματίες προβοκάτορες – κουκουλοφόροι κυκλοφορούν ελεύθεροι συλλαμβάνονται μαθητές – φοιτητές και εργαζόμενοι.

Το ίδιο συνέβη και στην Κεφαλονιά με τη σύλληψη των δύο φοιτητών.
Η παρακολούθηση των δύο φοιτητών, η καταδίωξή τους πολύ μετά τα επεισόδια το βράδυ της Τετάρτης και σε άσχετο χώρο, η σύλληψη και κυρίως η παραβίαση κάθε έννοιας δημοκρατικών – ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την προσαγωγή και την ανάκρισή τους, συγκροτούν άκρως επικίνδυνα φαινόμενα. Ιδιαίτερα τονίζουμε πως ο ξυλοδαρμός, ακόμη και με χτύπημα παπουτσιού στο πρόσωπο κρατουμένου, η παραβίαση του δικαιώματος να έρθουν σε επαφή με δικηγόρο και ο εξαναγκασμός τους σε υπογραφή κειμένου του οποίου το περιεχόμενο αγνοούν, κάνουν καθαρό τον προσανατολισμό των σωμάτων ασφαλείας. Η κίνηση δικαστικής δίωξης για εξύβριση, η «ενημέρωση» της σχολής για τιμωρία των φοιτητών, συνιστούν πολιτικές πράξεις. Οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως συνδεδεμένες με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει με κατεύθυνση ΗΠΑ-ΕΕ και την διαπαιδαγώγηση των δυνάμεων καταστολής. Εχθρός αναγορεύεται το οργανωμένο κίνημα, το δόγμα της δράσης είναι τα προληπτικά χτυπήματα ενάντια στον «τρομοκράτη» λαό. Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τρομονόμοι, Σέγκεν, χαφιεδοκάμερες, γενικευμένη οπλοφορία και οπλοχρησία των αστυνομικών δυνάμεων κ.ο.κ. συγκροτούν μια δέσμη μέτρων, που συνεχώς διευρύνονται, με στόχο το χτύπημα των κινημάτων. Το θεσμικό πλαίσιο έχει τις υπογραφές και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το Συντονιστικό των Φορέων της Εκπαίδευσης διεκδικεί:

  1. Να βρεθούν στο πολιτικό και ποινικό εδώλιο οι πραγματικοί ένοχοι που οπλίζουν το χέρι των δολοφόνων: το ίδιο το σύστημα και οι υπηρέτες του. Αυτοί στήνουν μηχανισμούς προβοκάτσιας, καλλιεργούν το ρατσισμό και το κυνήγι των μεταναστών, κατευθύνουν την αγανάκτηση στην εκτόνωση ή τον «κοινωνικό αυτοματισμό», καλλιεργούν το «διαίρει και βασίλευε» μέσα στο λαό, θωρακίζουν τον κατασταλτικό ρόλο του αστικού κράτους.
  2. Να αρθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο που στοχεύει τη μαζική λαϊκή δράση. Ειδικότερα τονίζεται πως, εδώ και τώρα, πρέπει να αρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία στέκει σαν «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των μαθητών.
  3. Ποτέ πια ΜΑΤ, χημικά και δακρυγόνα στο Νομό και σ’ όλη την Ελλάδα, απέναντι σε διαδηλωτές.
  4. Όχι στις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς φοιτητών – μαθητών – εργαζομένων, ελλήνων και μεταναστών.
  5. Να σταματήσει κάθε διαδικασία φακελώματος των δύο φοιτητών. Να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση και να μην υπάρξει καμία συνέπεια σε βάρος τους από τη σχολή.

Για όλα τα παραπάνω αιτήματα να πάρουν θέση το Νομαρχιακό Συμβούλιο, τα Δημοτικά Συμβούλια, οι μαζικοί φορείς.
Το Συντονιστικό τονίζει πως η περιφρούρηση των κινητοποιήσεων είναι σημαντικό συμπεράσματα που πρέπει να εξαχθεί. Συνεχίζοντας τις διεκδικήσεις για θέματα υποδομών και παιδείας, θεωρεί ότι η απόκρουση της καταστολής αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής. Καταδικάζοντας το φόνο του 15χρονου, τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό των φοιτητών, αποφάσισε:
■ Συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 17 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο).
■ Στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων, συλλαλητήριο περιφρουρημένο από το Συντονιστικό που το διοργανώνει, την Πέμπτη 18 Δεκέμβρη στις 11.30 π.μ. Προσυγκέντρωση μπροστά στη Νομαρχία και πορεία στην Περιφέρεια.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗΝ ΣΠΑΣΕΙ

Πηγή:  http://www.ithacos.gr

Σχολιάστε

Filed under Δανεισμένα, Εργατικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s