Επιστολή στους βουλευτές Ηπείρου από τον Σύλλογο Γονέων με τρία παιδιά Νομού Πρέβεζας

Λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την ακόλουθη επιστολή με την παράκληση να την δημοσιεύσουμε:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Δ/νση: Λ. Ειρήνης 38 – 1ος Όροφος
Τ.Κ. 48100 – ΠΡΕΒΕΖΑ
FAX : 26820 24613
ΤΗΛΕΦ: 26820 23332
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 104

Πρέβεζα 12 -12-2008

Προς τους Ηπειρώτες
κ.κ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :

Α. – κ. Παπαγεωργίου Γεώργιο
Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Βουλευτή ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Άρτας.

Β. – κ.Τασιούλα Δημήτριο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας
Βουλευτή ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ιωαννίνων

Γ. – κ. Μπέζα Αντώνιο Υφυπουργό Οικονομίας
Βουλευτή ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Θεσπρωτίας

Δ. – κ. Καλογιάννη Σταύρο Υφυπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ
Βουλευτή ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ιωαννίνων

κ.κ. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Α. – κ .ΤΡΥΦΩΝΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟ Βουλευτή ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Β. – κ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ Βουλευτή ΠΑΣΟΚ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Α. – κ. ΑΡΓΥΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟ Βουλευτή ΠΑΣΟΚ
Β. – κ. ΠΑΝΤΟΥΛΑ ΜΙΧΑΛΗ Βουλευτή ΠΑΣΟΚ
Γ. – κ. ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗ ΚΩΝ/ΝΟ Βουλευτή ΚΚΕ

ΑΡΤΑΣ

Α. – κ. ΠΑΠΑΣΙΩΖΟ ΚΩΝ/ΝΟ Βουλευτή ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Β. – κ. ΤΣΙΡΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΗ Βουλευτή ΠΑΣΟΚ


ΘΕΜΑ : ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί & κύριοι Βουλευτές της Ηπείρου,

Ως σύλλογος Γονέων με τρία Παιδιά Ν. Πρέβεζας, εκφράζουμε την αγωνία και την ανησυχία μας για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τις ολέθριες επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται (π.χ. ασφαλιστικό, άμυνα, ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού κ. ά.) και να σας ενημερώσουμε ότι διεκδικούμε την πλήρη και χωρίς περιορισμούς οικονομική και θεσμική εξομοίωση των τριτέκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες και ένταξη τους στο Νόμο 1910/1944. Διεκδικούμε την ισόβια τιμητική σύνταξη στη μητέρα που έκανε τρία παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας των τέκνων της, ως αναγνώριση του σημαντικού ρόλου και της προσφοράς της στην ελληνική κοινωνία.

Η Ελλάδα έχει δείκτη γεννητικότητας 1,29, ενώ ο μέσος αριθμός γεννήσεων ανά γυναίκα είναι 2,1. Τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα:

Οι γεννήσεις από Ελληνίδες μητέρες το 2004 ήταν πάνω από 55.000 λιγότερες απ’ ό,τι το 1980. Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα το 2006, οι αλλοδαποί μαθητές ξεπερνούν τους 108.000 στα ελληνικά σχολεία, αριθμός που αντιστοιχεί στο 6,8% του συνόλου.

Ο πληθυσμός της Ελλάδος το 2025 έχει υπολογισθεί ότι θα διαμορφωθεί στα 13,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι Έλληνες δεν θα ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια και από αυτούς το 20% θα είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών.

Η Ήπειρος έχει δείκτη γονιμότητας 1,06 και η ύπαιθρος έχει εγκαταλειφθεί. Σπίτια – δρόμοι χωρίς ανθρώπους, σχολικά κτίρια χωρίς παιδιά. Ο χρόνος σταλακτίτης, σμιλεύει πάνω στα έρημα χωριά -σπίτια και σχολεία- τη μορφή της εγκατάλειψης.

Η υπογεννητικότητα είναι βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του κοινωνικού συστήματος και του έθνους.

Στην Ήπειρο οι τρίτεκνες οικογένειες που έλαβαν το επίδομα πολυτεκνείας είναι 5283, (όπου είναι 9η στην γεννητικότητα πανελλαδικά) κατέχοντας μόλις το 3,73 των τριτέκνων οικογενειών πανελλαδικά. Αναλυτικά οι 5283 οικογένειες είναι κατανεμημένες ως εξής: Αρτα 1196, Ιωάννινα 2328, Πρέβεζα 1003 και Θεσπρωτία 770. Το διάστημα 1980-1999 οι νομοί Άρτας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στον συντελεστή ολικής γονιμότητας, ενώ ο νομός Άρτας συγκαταλέγεται στους νομούς με τις χειρότερες επιδόσεις και έχει το μικρότερο συντελεστή Ολικής Γονιμότητας.

Είναι φανερό ότι …. Φτώχεια και Υπογεννητικότητα πάνε μαζί, όπως παραδέχθηκε το Υπουργείο Υγείας σε ενημερωτικό σημείωμα (κύρια αιτία της υπογεννητικότητας είναι η οικονομική κατάσταση των ζευγαριών).

ΔΕΝ ισχύει πλέον το γνωστό…. Φτώχεια και πολλά παιδιά.

Ο νομός Πρέβεζας έχει 8 Δήμους και 89 Δημοτικά Διαμερίσματα, από τα οποία 70 δεν έχουν Δημοτικά σχολεία. Υπάρχουν χωριά που δεν διαθέτουν ως μόνιμο κάτοικο ούτε ένα παιδί. Κάθε χρόνο σχολεία κλείνουν και οι μαθητές αναγκαστικά μεταφέρονται σε άλλα διαμερίσματα. Αυτά είναι σημάδια πως ο νομός γεράζει, στα χωριά μας μείνανε τα κτίρια και λείπουν οι άνθρωποι. Στην επόμενη πενταετία θα έχουμε σύμπτυξη γυμνασίων ή Λυκείων στο Νομό μας και κάποια Γυμνάσια πιθανόν θα κλείσουν λόγω έλλειψης μαθητών. Άρα δεν θα εργάζονται νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές και όσα επαγγέλματα έχουν σχέση με τα σχολεία στο Νομό Πρέβεζας. Στην επόμενη δεκαετία δεν θα υπάρχουν αρκετά χωριά στο Νομό Πρέβεζας λόγω έλλειψης κατοίκων και θα είναι εγκαταλειμμένα και ερειπωμένα κτίρια.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι πλέον άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις στην οργάνωση της εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια, στις συντάξεις και τις αμοιβές.

Η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των «27» μετά τη Λετονία. Το επίπεδο της φτώχειας για το 2005 για νοικοκυριά με 2 τέκνα από 18% εξακοντίζεται στο 34% για νοικοκυριά με τρία τέκνα.

Σε αγώνα για την επιβίωσή τους επιδίδονται ήδη οι Τρίτεκνες οικογένειες αφού η οικονομική κρίση, τους έχει ήδη δείξει τα δόντια της. Η παρούσα οικονομική κατάσταση, έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την θέση των πολυμελών οικογενειών και δεν μπορούν να προασπίσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Κύριοι,

Η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού στην Βουλή των Ελλήνων είχε δεσμευθεί ότι οι οικογένειες με τρία παιδιά θα χαρακτηριστούν άμεσα πολύτεκνες. Είναι η πρώτη από τις εισηγήσεις του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος (Πόρισμα 1993). Έκτοτε αγνοούμε την τύχη αυτού του πορίσματος.

Ο ψηφισθείς ν.3454/06, όσον αφορά τις οικογένειες με τρία τέκνα, σοβαρότατα προβλήματα δημιούργησε παρά επέλυσε.

-Διέψευσε τις προσδοκίες των τρίτεκνων οικογενειών, που τους χαρακτηρίζει, «ως δικαιούχους κάποιων παροχών…..» και οι οποίες παροχές αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου.

-Διέψευσε τους γονείς με τρία τέκνα καθότι ανέμεναν την λήψη σοβαρών και με δημογραφική προοπτική μέτρων.

-Δεν είναι μέτρα για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του Δημογραφικού της χώρας.

Ο χαρακτηρισμός της Τρίτεκνης οικογένειας σε πολύτεκνη είναι μια απόφαση που θα ανακουφίσει δημογραφικά τη χώρα μας αλλά και θα καθορίζει αποφασιστικά τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Θα ενισχύσει μια Ελλάδα που χάνεται, μια Ελλάδα που θα διαθέτει σχολικά κτίρια αλλά δεν θα έχει μαθητές, που θα κτίζει ΚΑΠΗ αλλά δεν θα ακούγονται φωνές στις παιδικές χαρές.

ΖΗΤΑΜΕ

να υποστηρίξετε έμπρακτα το δίκαιο αίτημά μας, χαρακτηρισμός των τριτέκνων οικογενειών ως πολυτέκνων, ανεξαρτήτως από την ηλικία τους και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας. Οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση ή τυχόν σοβαρή ανατροπή ομαλούς λειτουργίας ενός φορέα από την εφαρμογή κάποιας επί μέρους διατάξεως μπορεί να αποδοθεί – εφαρμοσθεί σταδιακά και σε εύλογο χρονικό διάστημα όπως έπραξε η Κυβέρνηση με τους εκπαιδευτικούς και πρόσφατα με τους δικαστικούς.

Οι χιλιάδες τρίτεκνες οικογένειες αναμένουν και τη δική σας υποστήριξη και προσβλέπουν στη δυναμική σας παρέμβαση διότι μέχρι σήμερα υπάρχει αφωνία από τους Ηπειρώτες Βουλευτές. Η σιωπή δεν είναι φωνή.

Δηλώνουμε ότι κόμμα είναι τα παιδιά μας. Γεννήσαμε τα παιδιά για να τα ζήσουμε και όχι για να ζήσουμε από αυτά.

Είναι μια υποχρέωση όχι προς εμάς, ούτε προς τα παιδιά μας.
Αλλά το οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΛΗΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Αταξινόμητα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s