Νέα απόφαση για το Δίστομο στο Εφετείο της Φλωρεντίας

Μια είδηση που πέρασε κάπως απαρητήρητη. Αναδημοσιεύουμε από την Deutsche Welle (Ντόιτσε Βέλε) με  ημερομηνία 26.11.2008:

Νέα απόφαση για το Δίστομο

Ένα βήμα πιο κοντά στη δικαίωση βρίσκονται οι συγγενείς θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα μετά την απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας

distomo

Το Εφετείο της Φλωρεντίας με χθεσινή απόφαση (αριθ.1996/2008) κήρυξε εκτελεστή την απόφαση για τα θύματα σφαγής του Διστόμου και την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία στους συγγενείς των θυμάτων.

Το ιταλικό εφετείο της Φλωρεντίας δέχεται την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης κατά της Γερμανίας και αποδέχεται την εκτέλεσή της στην Ιταλία. Το δικαστήριο έκρινε μάλιστα την απόφαση άμεσα εκτελεστή. Πρόκειται για την αποζημίωση αρχικού ύψους 28 εκ. ευρώ που είχε επιδικάσει το Πρωτοδικείο της Λιβαδειάς το 1997 για τη σφαγή 218 αμάχων στο Δίστομο από δυνάμεις της ναζιστικής κατοχής τον Ιούνιο του 1944.

Η Γερμανία αρνείται κατηγορηματικά να πληρώσει. Στην Ελλάδα με πολιτική απόφαση του υπουργείου δικαιοσύνης δεν επιτρέπεται η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου για τα θύματα του Διστόμου. Οι δικηγόροι τους όμως προσέφυγαν στην Ιταλική δικαιοσύνη και  δικαιώνονται. Για την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου έχει γίνει προληπτική κατάσχεση της ιστορικής ‘Βίλα Βιγκόνι’ στο Κόμο της Ιταλίας όπου στεγάζεται το γερμανο-ιταλικό πολιτιστικό κέντρο.

Αποφασιστικής σημασίας η δικαίωση

Η δικαίωση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Ιταλίας είναι καθοριστική, ακόμη και αν η Γερμανία προσβάλει, όπως αναμένεται, την απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ρώμης, το οποίο όμως τον περασμένο Ιούνιο είχε απορρίψει την ένσταση ετεροδικίας της Γερμανίας σχετικά με την εκτελεστότητα αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης στην Ιταλία. Η απόφαση του Ιουνίου αφορούσε μόνο το ποσό των 5.000 ευρώ που ήταν το ύψος της δικαστικής δαπάνης, αλλά αποτελεί δεδικασμένο και για την απόφαση για την αποζημίωση καθεαυτή.

Η Γερμανία οχυρωμένη στο προνόμιο της ετεροδικίας χαρακτήρισε στο παρελθόν «απαράδεκτες» ανάλογες αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων. Η κυβέρνηση του Βερολίνου ανήγγειλε μάλιστα ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διεκδικώντας την ασυλία του κράτους έναντι αξιώσεων ιδιωτών για αδικήματα που διέπραξαν κρατικά όργανα, εν προκειμένω ο γερμανικός στρατός κατοχής.

Γιώργος Παππάς

Πηγή: Deutsche Welle

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Αταξινόμητα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s