Έχει και η Λευκάδα το δικό της «Βατοπέδιο»;

Εκατοντάδες είναι τα «Βατοπέδια» σε όλη την Ελλάδα που έρχονται τον τελευταίο καιρό στο φως της δημοσιότητας. Μονές που διεκδικούν με βυζαντινά χρυσόβουλα ή οθωμανικά μολυβδόβουλα ή σουλτανικά φιρμάνια ή ακόμη και με τουρκικά ταπιά δεκάδες χιλιάδες στρέμματα του ελληνικού δημοσίου, του ελληνικού λαού. Όλα αυτά βέβαια -άνομες και έκνομες δραστηριότητες- τα γεννά η εμπορευματοποίηση της γης και το κύριο του προβλήματος είναι ότι δεν μπορεί η Εκκλησία και τα μοναστήρια να κατέχουν βουνά, δάση, λίμνες και παραθαλάσσιες περιοχές. Αυτά είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Η λύση θα είναι να χαρακτηριστούν όλα αυτά δημόσια περιουσία, άσχετα από τα διάφορα φιρμάνια και χρυσόβουλα.

Σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου από ττην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"

Σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"

Ένα μικρό Βατοπέδιο φαίνεται να έχουμε και στο νησί μας, τη Λευκάδα. Η εδώ Μονή Φανερωμένης δήλωσε στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία της 175 στρέμματα Δημοτικής περιουσίας στην περιοχή του Φρυνίου, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας «ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ της Λευκάδας» (Φύλλο της Τρίτης 4 Νοεμβρίου 2008). Η περιοχή που δηλώθηκε βρίσκεται δεξιά από το λαγκάδι, που μπαζώνεται συστηματικά τον τελευταίο καιρό, και εκτείνεται σε όλο το λόφο μέχρι το δρόμο κάτω από τη Μονή και μέχρι τον οικισμό προς την πλευρά του κάμπου της Λευκάδας. Πρόκειται, γι’ αυτούς που την ξέρουν, για μια περιοχή «φιλέτο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ως «αιτία κτήσης» αναφέρεται «πώληση με το αριθμό 16178/1955 συμβόλαιο της 28/3/1955 του συμβολαιογράφου Σταματέλου Γεωργίου». Το συμβόλαιο όμως αυτό, συνεχίζει η εφημερίδα, αναφέρεται σε αγορά τριών ελαιοδέντρων στην περιοχή Σκαμνάτο του Φρυνίου, την οποία έκανε η Μονή από τον ιερομόναχο Γαβριήλ (κατά κόσμον Χρήστο Ρομποτή) το 1955. Και ότι οι τρεις αυτές ελιές βρίσκονται σε αγροτεμάχιο έκτασης 2,5 στρεμμάτων στην περιοχή Σκαμνάτο, στον κάμπο της Λευκάδας, το οποίο είχε η Μονή στην ιδιοκτησία της μέχρι το 1994 οπότε και το πούλησε έναντι 9.300.000 δραχμών. Τώρα εύλογα δημιουργείται το ερώτημα πως έρχεται η Μονή της Φανερωμένης και επικαλούμενη το αναφερόμενο συμβόλαιο του 1955 δηλώνει Δημοτική περιουσία εκτάσεως 175 στρεμμάτων ως ιδιοκτησία της και πως ο Δήμος τότε δεν προάσπισε την περιουσία του. Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Μήπως αυτές οι ενέργειες ήταν σκόπιμες;

Η Μονή της Φανερωμ�νης στη Λευκάδα

Η Μονή της Φανερωμένης στη Λευκάδα

Η εφημερίδα περιμένει «από όλους τους εμπλεκόμενους και πρώτα βεβαίως από τους υπευθύνους της Μονής, να απαντήσουν στις απορίες που εκφράζουμε και εμείς, αλλά και πολύ περισσότερο οι κάτοικοι της περιοχής, που καλύτερα από κάθε άλλον, γνωρίζουν τίνος είναι τι.» Επιρρίπτει ευθύνες στην τότε Δημοτική Αρχή κάνοντας τη διαπίστωση ότι «επιτακτικά μπαίνει πλέον το πρόβλημα της κατοχύρωσης της Δημοτικής περιουσίας, που είτε δεν δηλώθηκε τότε στο Κτηματολόγιο, είτε δηλώθηκε μεν αλλά ουδείς γνωρίζει που βρίσκεται».

Πηγή:
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ της Λευκάδας»

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Από τον τοπικό τύπο, Δήμος Λευκάδας, Εκκλησιαστικά θέματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s